Maślankowe gofry puszyste i mięciutkie, z chrupiącymi brzegami. Najpyszniejsze wakacyjne gofry z owocami leśnymi i złotym kiwi. Warto w okresie lata zaopatrzyć się w gofrownicę o wysokiej mocy, dzięki której możemy piec wspaniałe wafle.
Chrupiące gofry na maślance z owocami lata
10
porcje20
min.20
min.320
kcalDoskonałe maślankowe gofry: puszyste i chrupiące jednocześnie. Ulubiony przepis na wakacyjne gofry ze słodką śmietanką i owocami lata.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO GOFROWE
3/4 szklanki 3/4 mąki pszennej
1/4 szklanki 1/4 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
2 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
200 ml 200 maślanki
50 ml 50 mleka
50 g 50 masła
2 łyżki 2 cukru drobnego
2 łyżeczki 2 cukru z prawdziwą wanilią
olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy
- DODATKI
200 ml 200 schłodzonej śmietanki deserowej 36 %
2 łyżki 2 cukru pudru
złote kiwi
świeże jeżyny
ciemne winogrona
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- GOFRY
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito do misy miksera. Dodać maślankę oraz roztopione i przestudzone masło. Zmiksować do powstania jednolitej masy, bez grudek.
- W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Miksować do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
- Ubite jajka dodać do masy z mąką i maślanką. Wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by nie uciekły bąbelki powietrza.
- Gofry piec na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej lekko pędzelkiem z olejem rzepakowym. Pieczemy przez 5 minut, podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy, w innym wypadku gofry wyjdą gumowe. Po upieczeniu studzimy na kratce.
- DODATKI
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę nakładamy na gofry.
- Na wierzch układamy umyte i osuszone na ręczniku owoce. Opcjonalnie polewamy odrobiną syropu klonowego.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku