Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Maślankowe gofry z leśnymi owocami i kiwi gold
Maślankowe gofry z leśnymi owocami i kiwi gold

Maślankowe gofry z leśnymi owocami i kiwi gold

Maślankowe gofry puszyste i mięciutkie, z chrupiącymi brzegami. Najpyszniejsze wakacyjne gofry z owocami leśnymi i złotym kiwi. Warto w okresie lata zaopatrzyć się w gofrownicę o wysokiej mocy, dzięki której możemy piec wspaniałe wafle.

Chrupiące gofry na maślance z owocami lata

5 od 16 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserTrudność: Średnie
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

320

kcal

Doskonałe maślankowe gofry: puszyste i chrupiące jednocześnie. Ulubiony przepis na wakacyjne gofry ze słodką śmietanką i owocami lata.

Składniki:

  • CIASTO GOFROWE
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 200 ml maślanki

  • 50 ml mleka

  • 50 g masła

  • 2 łyżki cukru drobnego

  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy

  • DODATKI
  • 200 ml schłodzonej śmietanki deserowej 36 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • złote kiwi

  • świeże jeżyny

  • ciemne winogrona

  • syrop klonowy


Sposób przygotowania:

  • GOFRY
  • Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito do misy miksera. Dodać maślankę oraz roztopione i przestudzone masło. Zmiksować do powstania jednolitej masy, bez grudek.
  • W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Miksować do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Ubite jajka dodać do masy z mąką i maślanką. Wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by nie uciekły bąbelki powietrza.
  • Gofry piec na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej lekko pędzelkiem z olejem rzepakowym. Pieczemy przez 5 minut, podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy, w innym wypadku gofry wyjdą gumowe. Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • DODATKI
  • Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę nakładamy na gofry.
  • Na wierzch układamy umyte i osuszone na ręczniku owoce. Opcjonalnie polewamy odrobiną syropu klonowego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*