Przepis | Strona główna | Pieczywo | Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe
Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe

Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe

Każdemu zdarza się zapomnienie o zaopatrzeniu w pieczywo na cały weekend i zorientowanie dopiero w niedzielny poranek. Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego poranka bez zjedzenia bułki czy chleba, poniższy maślankowy wypiek uratuje Twoje śniadanie.

Maślankowe bułki bez dodatku drożdży, bez zakwasu żytniego i bez wielogodzinnego wyrastania ciasta. Świeże bułeczki z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej, maślanką, posypane ziarenkami sezamu i maku. Upieczesz je z powodzeniem o poranku, tym samym zagwarantujesz sobie świeże i chrupiące pieczywo. Zdziwisz się jakie to proste i satysfakcjonujące.

Maślankowe bułki śniadaniowe bez drożdży i zakwasu

Maślankowe bułki śniadaniowe bez drożdży i zakwasu

4 z 34 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PieczywoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

bułek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

220

kcal

Domowe bułki maślankowe bez zakwasu i bez drożdży. Bułeczki z dodatkiem sody oczyszczonej, bez wyrastania. Śniadaniowe pieczywo na maślance.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g 250 mąki orkiszowej jasnej

  • 200 ml 200 maślanki

  • 2 łyżki 2 oleju roślinnego

  • 1/2 łyżeczki 1/2 sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka 1 soli morskiej

  • 1 łyżeczka 1 zwykłego cukru

  • sezam i mak


Sposób przygotowania:

  • W misie umieść suche składniki: białą mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Przemieszaj je ze sobą.
  • Stopniowo dodawaj olej roślinny i maślankę, wyrób dłońmi jednolite ciasto o dość klejącej konsystencji.
  • Łyżką wyłóż na blachę okrytą papierem do pieczenia 6 keksów z surowego ciasta, zachowując niewielkie odstępy. Delikatnie wygładź powierzchnię i uformuj okrągły kształt bułek. Obsyp po wierzchu sezamem i makiem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) na 40 minut.

Uwagi:

  • Z tych samych składników w jednakowych proporcjach możesz przygotować maślankowy chleb. Wyrobioną masę przełóż do keksówki 22 centymetrowej, piecz w 180 stopniach 55 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*