Potrawy z masy mielonej z samego mięsa wołowego są zbite, twarde i suche. Dzieje się tak dlatego, że wołowina zawiera dużo składników bogatych w substancje białkowe, które nie spulchnione tłuszczem pozostają twarde.
Wołowe mięso mielone to podstawa tradycyjnych burgerów. Taką przekąskę, w formie mini, podać możesz swoim gościom jako przystawkę; a w towarzystwie frytek i surówki również jako główne danie. Dobre mięso mielone z wołowiny powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Zawiera m.in. białko, żelazo, fosfor, cynk oraz witaminy B12. Do swojej diety powinni włączyć je wszyscy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie – szczególnie kobiety w ciąży oraz palacze. Drobno posiekane mięso mielone wołowe jest podstawowym składnikiem tatara.
Mielone mięso wołowe możemy użyć do chili con carne, sosu bolognese, czy farszu do pierożków lub pasztecików. Można też go użyć do faszerowanej papryki lub pieczarek. Zawiera 241 kcal na 100g. Odpowiada to ok. 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej.