Przepis | Strona główna | Dania główne | Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym
Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym

Pulpeciki mięsne w sosie pieczarkowym

Maleńkie pulpeciki z mięsa mielonego wieprzowego duszone w kremowym sosie pieczarkowym. Do przepisu polecam użyć świeżo zmielonego mięsa najlepiej z łopatki wieprzowej, prosto z masarni. Sos pieczarkowy gotowany na bazie bulionu, zakłócony gęstą śmietaną, to jeden z naszych ulubionych sosów do dań z ryżem lub kaszą. Dzięki niemu danie nie jest suche, a sos przyjemnie otacza mięsne klopsiki i ziarenka ryżu. Do tego obowiązkowo ogórek kiszony lub tarte buraczki, które pasują wręcz idealnie do polskiego obiadu.

Klopsiki w kremowym sosie śmietanowo - pieczarkowym

Klopsiki w kremowym sosie śmietanowo – pieczarkowym

4 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

3

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Soczyste mięsne pulpeciki w kremowym sosie śmietanowo – pieczarkowym. Najlepiej smakują z ryżem lub kaszą i obowiązkowo z ogórkiem kiszonym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SOS PIECZARKOWY
  • 500 g 500 pieczarek

  • 1 1 czerwona cebula

  • 300 ml 300 gorącego bulionu (lub wody plus pół kostki rosołowej)

  • 100 g 100 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 czubata łyżka 1 mąki pszennej

  • sól i zmielony czarny pieprz

  • 2 łyżki 2 oleju rzepakowego

  • PULPECIKI MIĘSNE
  • 400 g 400 mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 1 niewielkie jajko

  • 2 2 łyżki miałkiej bułki tartej

  • sól i mielony pieprz

  • PONADTO
  • 2 torebeczki 2 ryżu długiego

  • 4 4 ogórki kiszone


Sposób przygotowania:

  • Torebeczki ryżu ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ogóreczki kiszone pokrój w słupki i odłóż na bok.
  • Czerwoną cebulę obierz z łupiny i poszatkuj w drobną kostkę. Cebulkę podsmaż na oleju rzepakowym, na głębokiej i nieprzywierającej patelni.
  • Pieczarki umyj i osusz na ściereczce, usuń stopki a same kapelusze pokrój w plasterki. Pieczarki przełóż na patelnię z cebulką, prósz solą i pieprzem i podsmażaj przez kilka minut aż zmiękną i wypuszczą soki. Wtedy na patelnię dolej gorący bulion lub wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową.
  • Mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy zagnieć dłonią rozdrabniając strukturę mięsa. Z masy mięsnej uformuj niewielkie klopsiki (nie większe niż orzech włoski). Klopsiki ułóż na gorący, jeszcze nie zakłócony śmietanką pieczarkowy bulion. Podgrzewaj, obracaj je od czasu do czasu, aż mięso dojdzie.
  • Kwaśną śmietanę przełóż do wysokiego naczynia, wsyp mąkę pszenną i rozetrzyj łyżką na gęstą papkę. Dodaj chochelkę gorącego bulionu z patelni (postaraj się nabrać sam bulion, bez mięsa i pieczarek), szybko zblenduj blenderem elektrycznym uzyskując gładki sos. Mieszankę wlewaj stopniowo na patelnię, łącząc sos śmietanowy z pieczarkowym bulionem. Całość podgrzewaj aż zagęści się.
  • Ryż nałóż na talerze, wyłóż mięsne pulpeciki z sosem pieczarkowym. Podawaj z ogóreczkiem kiszonym, który nadaje świeżości.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*