Strona główna » Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane
Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane

Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane

Kotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu.

Brokułowe kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

225

kcal

Klasyczne danie obiadowe urozmaicone warzywami i zieleniną. Kotlety mielone z różyczkami brokuła są doskonałe, aromatyczne i soczyste.

SKŁADNIKI NA MIELONE:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • gałązki szczypiorku i zielonej pietruszki

  • kilka różyczek brokuła

  • 2 bu bułki tartej

  • 1 jajko rozmiar L

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • PUREE ZIEMNIACZANE
  • 500 g ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • 1 g gęstej śmietany 12 %

  • 3 łyżki mleka

  • garść koperku do dekoracji

  • DODATKOWO
  • 50 ml oleju do smażenia

  • 1 cukinia średniej wielkości

Puree Z ZIENNIAKÓW:

  • Rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie, do miękkości. Proponuję wodę posolić 1/2 łyżeczki soli. Puree można doprawić do smaku w późniejszym etapie.
  • Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedzamy je z wody. Dodajemy gęstą śmietankę, mleko i masło. Ugniatamy praską do ziemniaków. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
  • CUKINIA
  • Cukinię kroimy na cienkie paski, im cieńsze tym lepsze. Plasterki układamy na patelni i smażymy do miękkości, bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia lekko solimy.
  • KOTLETY MIELONE
  • Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy przez sito i przelewamy zimną wodą.
  • Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz pieprz i sól. Zagniatamy ręcznie by wszystko połączyło się ze sobą. Dorzucamy przestudzone kawałki brokuła i formujemy niewielkie kotlety. Lepsze będą mniejsze i lekko spłaszczone – mamy pewność że w środku nie pozostaną surowe podczas gdy z zewnątrz zaczną się rumienić.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kotlety z obu stron do rumianego koloru. Po usmażeniu najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Uwagi:

  • Przepis na przepyszne danie obiadowe, urozmaicone zielonymi warzywami. Niby klasyczna potrawa, ale poprzez wszelkie dodatki nabiera zupełnie innego smaku.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Zaproponowano w: Skarby natury. Cukinia. Dlaczego po nią sięgać? | ProstePesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*