Kotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu.
Brokułowe kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami
4
porcje20
min.30
min.225
kcalKlasyczne danie obiadowe urozmaicone warzywami i zieleniną. Kotlety mielone z różyczkami brokuła są doskonałe, aromatyczne i soczyste.
SKŁADNIKI NA MIELONE:
500 g mięsa mielonego wołowego
gałązki szczypiorku i zielonej pietruszki
kilka różyczek brokuła
2 bu bułki tartej
1 jajko rozmiar L
sól i świeżo mielony pieprz
- PUREE ZIEMNIACZANE
500 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 g gęstej śmietany 12 %
3 łyżki mleka
garść koperku do dekoracji
- DODATKOWO
50 ml oleju do smażenia
1 cukinia średniej wielkości
Puree Z ZIENNIAKÓW:
- Rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie, do miękkości. Proponuję wodę posolić 1/2 łyżeczki soli. Puree można doprawić do smaku w późniejszym etapie.
- Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedzamy je z wody. Dodajemy gęstą śmietankę, mleko i masło. Ugniatamy praską do ziemniaków. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
- CUKINIA
- Cukinię kroimy na cienkie paski, im cieńsze tym lepsze. Plasterki układamy na patelni i smażymy do miękkości, bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia lekko solimy.
- KOTLETY MIELONE
- Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy przez sito i przelewamy zimną wodą.
- Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz pieprz i sól. Zagniatamy ręcznie by wszystko połączyło się ze sobą. Dorzucamy przestudzone kawałki brokuła i formujemy niewielkie kotlety. Lepsze będą mniejsze i lekko spłaszczone – mamy pewność że w środku nie pozostaną surowe podczas gdy z zewnątrz zaczną się rumienić.
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kotlety z obu stron do rumianego koloru. Po usmażeniu najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Uwagi:
- Przepis na przepyszne danie obiadowe, urozmaicone zielonymi warzywami. Niby klasyczna potrawa, ale poprzez wszelkie dodatki nabiera zupełnie innego smaku.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto