Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane
Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane

Kotlety mielone z brokułem i puree ziemniaczane

Kotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu.

Brokułowe kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

225

kcal

Klasyczne danie obiadowe urozmaicone warzywami i zieleniną. Kotlety mielone z różyczkami brokuła są doskonałe, aromatyczne i soczyste.

SKŁADNIKI NA MIELONE:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • gałązki szczypiorku i zielonej pietruszki

  • kilka różyczek brokuła

  • 2 bu bułki tartej

  • 1 jajko rozmiar L

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • PUREE ZIEMNIACZANE
  • 500 g ziemniaków

  • 1 łyżka masła

  • 1 g gęstej śmietany 12 %

  • 3 łyżki mleka

  • garść koperku do dekoracji

  • DODATKOWO
  • 50 ml oleju do smażenia

  • 1 cukinia średniej wielkości

Puree Z ZIENNIAKÓW:

  • Rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie, do miękkości. Proponuję wodę posolić 1/2 łyżeczki soli. Puree można doprawić do smaku w późniejszym etapie.
  • Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedzamy je z wody. Dodajemy gęstą śmietankę, mleko i masło. Ugniatamy praską do ziemniaków. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
  • CUKINIA
  • Cukinię kroimy na cienkie paski, im cieńsze tym lepsze. Plasterki układamy na patelni i smażymy do miękkości, bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia lekko solimy.
  • KOTLETY MIELONE
  • Brokuł dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy przez sito i przelewamy zimną wodą.
  • Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz pieprz i sól. Zagniatamy ręcznie by wszystko połączyło się ze sobą. Dorzucamy przestudzone kawałki brokuła i formujemy niewielkie kotlety. Lepsze będą mniejsze i lekko spłaszczone – mamy pewność że w środku nie pozostaną surowe podczas gdy z zewnątrz zaczną się rumienić.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kotlety z obu stron do rumianego koloru. Po usmażeniu najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Uwagi:

  • Przepis na przepyszne danie obiadowe, urozmaicone zielonymi warzywami. Niby klasyczna potrawa, ale poprzez wszelkie dodatki nabiera zupełnie innego smaku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*