Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kotlety mielone z różyczkami brokuła
Kotlety mielone z różyczkami brokuła

Kotlety mielone z różyczkami brokuła

Kotlety z mięsa bielonego wzbogacone różyczkami brokuła i zieleniną. Jeśli raz spróbujesz dodawać warzywa do mielonych, będziesz eksperymentować już za każdym razem. Właśnie na bazie takich eksperymentów powstały te wyjątkowe kotlety, często wracam do tego przepisu. Dzięki dodatkowi warzywnemu kotleciki są świeższe, bez mdławego posmaku.

Brokułowe kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami

Brokułowe kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MięsoKuchnia: Polska
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

120

kcal

Tradycyjne kotlety mielone urozmaicone zieleniną i różyczkami brokuła. Coś pięknego, coś pysznego! Mała zmiana, a wielki efekt.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

SKŁADNIKI NA MIELONE:

  • 300 g 300 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

  • 1 1 jajko kurze

  • 3 3 łyżki bułki tartej

  • 1 pęczek 1 szczypiorku

  • kilka kilka różyczek brokuła

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego do smażenia

  • PUREE ZIEMNIACZANE
  • 500 g 500 ziemniaków

  • 1 łyżka 1 masła

  • 3 łyżki 3 gęstej, kwaśnej śmietany

  • 3 łyżki 3 mleka

  • garść garść koperku do dekoracji


Puree Z ZIEMNIAKÓW:

  • Obrane ziemniaczki ugotuj do miękkości w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Ugotowane ziemniaczki odcedź z wodzy i potraktuj solidnie praską do ziemniaków.
  • Dodaj gęstą śmietanę, mleko i masło. Ponownie ugnieć praską do ziemniaków łącząc poszczególne składniki puree w jedną całość. Na koniec udekoruj świeżym koperkiem.
  • KOTLETY MIELONE BROKUŁOWE
  • Brokuł podziel na jak najmniejsze różyczki. Wrzuć na 3 minuty do wrzącej wody. Odcedź i przelej chłodną wodą.
  • Do miski włóż mielone mięso, jajko, posiekaną zieleninę, bułkę tartą oraz pieprz i sól. Zagnieć ręcznie do stworzenia w miarę jednolitej mięsnej papki. Na koniec dorzuć przestudzone kawałki brokuła i uformuj niewielkie lekko spłaszczone kotleciki. Lepsze będą mniejsze i płaskie – łatwiej będzie je usmażyć równomiernie.
  • Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż kotlety z obu stron do rumianego koloru. Po usmażeniu najlepiej odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Uwagi:

  • Brokułowe kotleciki mielone smakowicie prezentują się w towarzystwie gładkiego puree ziemniaczanego.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*