Ogórek kiszony

Ogórek kiszony to artykuł spożywczy powszechnie znany w Europie centralnej i wschodniej. Są otrzymywane w wyniku procesu fermentacji mlekowej. Jest to produkt niskokaloryczny. Zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, żelazo i wapń.

Świetnie sprawdza się w diecie osób odchudzających się. Ogórek kiszony jest naturalnym probiotykiem, wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza organizm, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega anemii. Mają szerokie zastosowanie w kuchni.

Są bazą sałatek, surówek, zupy ogórkowej oraz sprawdza się jako dodatek do kanapek w formie przekąski. Ponadto można je dodawać do gulaszów mięsnych, są np. składnikiem strogonowa. Powinny charakteryzować się właściwym dla nich kwaskowatym zapachem, jędrnością i zieloną barwą skórki. W9da, w której zawarte są ogórki nie może być śluzowata.

Zobacz koniecznie: