Kiszone ogórki. Dlaczego warto po nie sięgać?

Kiszone ogórki. Dlaczego warto po nie sięgać?

Są popularnym dodatkiem do wielu potraw, a sięganie po nie każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Kiszone ogórki to jeden z tych produktów, dzięki którym nasze menu staje się ciekawsze, a dieta – znacznie zdrowsza. Co warto wiedzieć na temat takich ogórków oraz ich właściwości? Dlaczego warto po nie sięgać?

Ogórki kiszone i ich odżywcza wartość

Dzięki fermentacji, zwykłe ogórki zmieniają się w naturalny antybiotyk oraz w źródło wielu cennych dla naszego organizmu substancji. Można w nich znaleźć spore ilości witaminy A oraz witamin z grupy B, nie brak w nich również takich minerałów, jak magnez czy potas. Dodatkowo w ogórkach kiszonych można znaleźć sporo kwasu mlekowego, dzięki czemu przysmak ten staje się naturalnym probiotykiem. Sięganie po ogórki kiszone pomoże nam uregulować trawienie, korzystnie wpłynie też na florę bakteryjną występującą w jelitach.

Jak wykorzystać ogórki kiszone w kuchni?

Przepisy na dania i przekąski z ogórkami kiszonymi mogą nas zaskoczyć swą różnorodnością. Świetnie sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, można je też wykorzystać jako dodatek do kanapek, farszów czy surówek. Ogórki kiszone będą też świetnym uzupełnieniem dla domowych sałatek, które tak często pojawiają się na naszych stołach podczas rodzinnych spotkań.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*