Olej kokosowy

Olej kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. Zawiera kwas laurynowy.

Ma barwę białą. Topnieje w temperaturze 20–28 °C. Uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Ma wiele zastosowań tak w kuchni, jak i w kosmetyce. W skład oleju kokosowego w głównej mierze wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe: laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy. Pozostałe to kwasy nienasycone: oleinowy (należący do grupy omega-9) oraz linolowy (grupa omega-6). Zawiera witaminy B2, B6, C, E i K, kwas foliowy oraz wapń, cynk, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód. Olej kokosowy wspomaga walkę z nadwagą, dodaje energii, reguluje poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, korzystnie wpływa na skórę oraz łagodzi objawy np. choroby Alzheimera.

Sprawdzi się on zarówno jako zamiennik masła, jak i tłuszcz stosowany do pieczenia ciast, czy tortów. Można również przygotować z nich pyszne czekoladowe desery, czy potraktować go jako dodatek do dressingów i sosów do sałatek.

Sprawdź także te przepisy: