Orzech laskowy

Orzech laskowy to jadalny owoc różnych gatunków krzewów z rodzaju leszczyna. Zawiera witaminę E i witaminy z grupy B, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potas, wapń i fosfor. To smaczne nasiono owocu leszczyny, bogate w oleje i tłuszcze.

Mają słodkawy smak, delikatną, brązową skórką i chrupkie wnętrze. Ich łupina jest koloru czerwono-brązowego. Można je podzielić na trzy grupy ze względu na kształt: okrągłe, stożkowate i w kształcie migdału Orzechy wzmacniają układ nerwowy, obniżają ciśnienie, odpowiadają za mocne kości i zęby, wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami, są polecane na kaszel, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zakrzepom, pozytywnie wpływają na potencję i płodność oraz obniżają poziom cukru we krwi. Orzechy laskowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.

Idealnie spełniają się w roli dodatku do słodkich ciast oraz deserów. Możemy dodawać je do owsianki oraz zdrowych ciasteczek zbożowych. Można przygotować z nich także masło orzechowe, które możemy używać do kanapek i domowych lodów.

Przepisy z orzechem laskowym: