Deser morelowy z jogurtem greckim i bakaliami

Deser morelowy z jogurtem greckim i bakaliami

Warstwowy deser z marmoladką morelową z suszonych moreli i soku cytrusowego. Mieszanka orzeszków w miodzie i jogurt grecki dla równowagi słodkich smaków. Eton mess w wersji morelowej.

Suszone morele w deserze z jogurtem i orzeszkami

Suszone morele w deserze z jogurtem i orzeszkami

5.0 z 15 głosów
Danie: DeserKuchnia: ŚródziemnomorskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Deser przypominający nieco eton mess, jednak w wersji z morelową marmoladką i mieszanką orzeszków w miodzie. Jogurt grecki równoważy słodki smak.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • WARSTWA MORELOWA
  • 400 g suszonych moreli

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki miodu

  • 50 ml wody

  • POZOSTAŁE
  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 200 g mieszanki orzeszków: włoskie, nerkowiec, migdały, laskowe

  • 50 ml płynnego miodu


Sposób przygotowania:

  • Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok, powstały płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy suszone morele, miód i wodę. Stawiamy na palniku i gotujemy przez 20 minut.
  • Morele powinny się rozgotować i znacząco zmięknąć, a nadmiar płynu odparować. Konsystencja powinna przypominać morelową marmoladkę. Pozostawiamy ją to przestudzenia.
  • Mieszankę orzeszków mieszamy z płynnym miodem, by powlekł je dokładnie.
  • Składniki układamy warstwowo w przezroczystych pucharkach deserowych albo kieliszkach do wina lub szampana. Na spód dajemy marmoladkę morelową, później warstwę jogurtu greckiego, a na wierzch orzeszki w miodzie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*