Warstwowy deser z marmoladką morelową z suszonych moreli i soku cytrusowego. Mieszanka orzeszków w miodzie i jogurt grecki dla równowagi słodkich smaków. Eton mess w wersji morelowej.
Suszone morele w deserze z jogurtem i orzeszkami
Danie: DeserKuchnia: ŚródziemnomorskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
200
kcalDeser przypominający nieco eton mess, jednak w wersji z morelową marmoladką i mieszanką orzeszków w miodzie. Jogurt grecki równoważy słodki smak.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- WARSTWA MORELOWA
400 g 400 suszonych moreli
1 1 pomarańcza
1 1 cytryna
3 łyżki 3 miodu
50 ml 50 wody
- POZOSTAŁE
200 ml 200 jogurtu greckiego
200 g 200 mieszanki orzeszków: włoskie, nerkowiec, migdały, laskowe
50 ml 50 płynnego miodu
Sposób przygotowania:
- Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok, powstały płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy suszone morele, miód i wodę. Stawiamy na palniku i gotujemy przez 20 minut.
- Morele powinny się rozgotować i znacząco zmięknąć, a nadmiar płynu odparować. Konsystencja powinna przypominać morelową marmoladkę. Pozostawiamy ją to przestudzenia.
- Mieszankę orzeszków mieszamy z płynnym miodem, by powlekł je dokładnie.
- Składniki układamy warstwowo w przezroczystych pucharkach deserowych albo kieliszkach do wina lub szampana. Na spód dajemy marmoladkę morelową, później warstwę jogurtu greckiego, a na wierzch orzeszki w miodzie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku