Deser stworzony z niczego, w trakcie kryzysu zaopatrzeniowego kuchni. Zachciało nam się czegoś słodkiego, więc wykorzystałam to co właśnie znalazłam w szafce i lodówce. Jeśli masz w domu śmietankę 30 %, czekoladę i owoce, skomponujesz pyszny deser w zaledwie kilka minut.
Śmietankowy deser z białą czekoladą i owocami
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
5
min.Kalorie
155
kcalŚmietanka deserowa z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Do tego prażone orzeszki lub migdały i tęcza świeżych owoców. Tęczowy deser w kilka minut.
Składniki:
200 ml schłodzonej śmietanki deserowej 30 %
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
100 g świeżych malin
100 g arbuza
100 g melona żółtego
100 g melona cantaloupe
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe lub migdały uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Przez kilka minut uważający by nie przypaliły się, a nabrały większej chrupkości. Pozostawić do ostudzenia.
- Przygotować dowolne owoce, najlepiej by były mocno schłodzone. U nas są to świeże maliny, arbuz oraz 2 gatunki melona. Jednak mogą to być także gruszki, truskawki, brzoskwinie. Wszystkie owoce pasują do deseru! Należy pokroić je w mniejsze cząstki lub można wykroić kulki za pomocą specjalnej łyżeczki.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepiej połamać ją i umieścić w misce, a miskę włożyć do garnka z wrzątkiem. Czekolada roztopi się w kilka minut.
- W międzyczasie ubić schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Do śmietanki wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać orzechy i wymieszać szpatułką. Gotową masę przełożyć do pucharka i udekorować owocami.
Uwagi:
- Zamiast białej czekolady, można użyć mlecznej lub gorzkiej. Czekolada może być z orzechami lub nadzieniem. Uda się w każdej formie!
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto