Papryczka jalapeño jest to papryka roczna, zaliczana do grupy tzw. papryki chili. Ma niewielkie owoce, ceniona jest ze względu na bardzo ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę.
Nazwa związana jest z miastem Xalapa, znajdującym się w Meksyku, gdzie miały miejsce pierwsze uprawy tej rośliny. Zawiera witaminę A, B6, C i K, witaminy z grupy B, kapsaicynę, białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, cukry oraz minerały takie jak: fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń i żelazo. Spożywana w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Jest podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej. Można stosować je marynowane, surowe, suszone, mielone oraz wędzone. Można ją wykorzystać zarówno w zestawieniu z mięsem, jak i makaronem oraz jako składnik pizzy. Wędzone i suszone używa się w kuchni jako przyprawę.
Im dłużej jest gotowana, ttm staje się łagodniejsza. Papryczka jalapeño przyspiesza metabolizm organizmu, obniża poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, zapobiega przeziębieniom i infekcją, hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz wykazuje działanie antybakteryjne.