Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Papryczka jalapeño

Papryczka jalapeño

Papryczka jalapeño jest to papryka roczna, zaliczana do grupy tzw. papryki chili. Ma niewielkie owoce, ceniona jest ze względu na bardzo ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę.

Nazwa związana jest z miastem Xalapa, znajdującym się w Meksyku, gdzie miały miejsce pierwsze uprawy tej rośliny. Zawiera witaminę A, B6, C i K, witaminy z grupy B, kapsaicynę, białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, cukry oraz minerały takie jak: fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń i żelazo. Spożywana w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Jest podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej. Można stosować je marynowane, surowe, suszone, mielone oraz wędzone. Można ją wykorzystać zarówno w zestawieniu z mięsem, jak i makaronem oraz jako składnik pizzy. Wędzone i suszone używa się w kuchni jako przyprawę.

Im dłużej jest gotowana, ttm staje się łagodniejsza. Papryczka jalapeño przyspiesza metabolizm organizmu, obniża poziom cukru we krwi, obniża cholesterol, zapobiega przeziębieniom i infekcją, hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz wykazuje działanie antybakteryjne.

Przepisy z papryczką jalapeño: