Strona główna » Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno
Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno

Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno

Przedstawiam przepis na pizzę w wersji pikantnej, za sprawą zielonych papryczek jalapeno. Pizza z jalapeno to istne piekło w gębie.

Podane poniżej składniki dekoracyjne (czyli te które układamy na ciasto przed włożeniem do piekarnika), można modyfikować według własnych preferencji.

Polecam użyć drożdży instant, ponieważ w przypadku suchych drożdży nie ma konieczności przygotowywania rozczynu. Drożdże w proszku wystarczy wsypać do mąki i wymieszać.

Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Banalnie prosty przepis na włoską pizzę na cienkim cieście. Najłatwiejszy i najszybszy sposób. Pikantna pizza z papryczkami jalapeno to piekło w gębie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 7 g suchych drożdży

  • 150 ml letniej przegotowanej wody

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • DODATKI DO PIZZY
  • 10 dag sera mozzarella w kostce (nie mozzarella z zalewy)

  • 2 papryczki zielone jalapeno

  • 1/2 zwykłej zielonej papryki

  • 10 dag szynki parmeńskiej

  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy przez sito, dosypujemy paczuszkę suchych drożdży oraz sól morską.
  • W kopce mąki formujemy dołek. Do powstałego dołka wlewamy łyżkę oleju oraz stopniowo dolewamy letnią wodę. Zagniatamy ciasto ręcznie około 10 minut. To dość pracochłonne zajęcie wymagające nakładu siły. Dobrze wyrobione ciasto na pizzę to gwarancja udanego wypieku.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do dużego naczynia (ciasto urośnie i kilkukrotnie zwiększy objętość) i przykrywamy ścierką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Uformować 2 cienkie okręgi o średnicy 25 cm, zostawiając nieco grubszy brzeg.
  • Ciasto przesmarować cienką warstwą bazyliowej oliwy, następnie wyłożyć pokrojone na plasterki dodatki. Dekorując pizzę warto zostawić kilkucentymetrowy brzeg, dzięki czemu będzie wyglądała jak w prawdziwej włoskiej restauracji.
  • Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez 10 minut.

Uwagi:

  • Pamiętajcie że z ilością dodatków układanych na pizzy, nie należy przesadzać. Warstwa dodatkowych składników nie powinna być zbyt gruba. Inaczej pizza może się nie upiec właściwie lub uginać od ciężaru podczas jedzenia.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

6 komentarzy

  1. ale to wygląda, jak w prawdziwejwłoskiej restauracji

  2. jalapenio daje radę, doskonała pizza

  3. świetna inspiracja na pizzę

  4. CrisCorner333

    Piekło w gębie hahaha, ale jak ktoś lubi ostre jak my, to warto zrobić w takim wydaniu

  5. faktycznie piekło w gębie, ale ciasto doskonałe

  6. Elżbieta

    Jalapeno zastąpiłem zwykłą zieloną papryką. Ciasto cienkie a brzegi chrupiące, doskonały przepis.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*