Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Szaszłyki na grilla z karkówką wieprzową
Szaszłyki na grilla z karkówką wieprzową

Szaszłyki na grilla z karkówką wieprzową

Sezon grillowy rozpoczęliśmy już miesiąc temu, mimo że warunki pogodowe nie zawsze były w pełni sprzyjające. Zadaszony taras chroni nas przed deszczem, dzięki niemu jeśli już postanowimy grillować to nawet deszcz nie psuje naszych planów. Wiadomo że grill najczęściej kojarzy się z kiełbaskami i wieczorową porą, jednak u nas potrawy z grilla często goszczą w porze obiadowej. Rzadziej przygotowujemy też standardową kiełbaskę, a częściej sięgamy po różne warzywa. Możliwości przygotowania warzyw z grilla są przeogromne, grillować można praktycznie wszystko co przyjdzie nam do głowy. Z rzeczy mniej popularnych polecam grillowane bataty – słodkie ziemniaki pokrojone w plasterki. Z bardziej popularnych i zawsze smakowitych cukinia i bakłażan. Ostatnio teściowa podsunęła mi pomysł na świeżego ananasa z grilla (tylko nie takiego z puszki), ponoć ten słodki i soczysty owoc to idealny towarzysz grilla – kolejnym razem na pewno go przygotuję.

Szaszłyki z grilla to coś co lubimy najbardziej. Na patyczki szaszłykowe możesz nadziać to na co tylko masz ochotę, różnokolorowe składniki wyglądają przepysznie i smakują jeszcze lepiej. Od niedługiego czasu w sklepach pojawiły się niewielkie, zielone papryczki na grilla. Nie są to papryczki ostre jalapeno, a hiszpańskie papryczki pimientos de padrón. Papryczki te w Hiszpanii podawane są jako słynne hiszpańskie tapas, czyli drobne przekąski lub przystawki. Nie są bardzo pikantne, za to mają charakterystyczną nutkę goryczki. Te małe papryczki w całości nadziane na patyczki szaszłykowe wyglądają obłędnie. Nie polecam zajadać ich na surowo ze względu na gorzki posmak, za to grillowane lub podsmażone są pyszne.

Szaszłyki na grilla z karkówką i hiszpańskimi papryczkami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GrillKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Grillowanie

40

min.
Kalorie

180

kcal

Najlepsze szaszłyki na grilla. Szaszłyki z karkówką w marynacie musztardowej, hiszpańskimi papryczkami, cukinią i czerwoną cebulą.

Składniki:

  • WARZYWKA
  • 20 sztuk zielonych papryczek pimientos de padrón

  • 200 g pieczarek

  • 1 zielona cukinia

  • 3 czerwone cebule

  • KARKÓWKA W MARYNACIE
  • 400 g karkówki wieprzowej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1 opakowanie dressingu miodowo – musztardowego Knorr

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywka umyj w chłodnej wodzie i osusz na ściereczce. Czerwoną cebulę obierz z łupin i każdą pokrój na 4 części. Cukinię pokrój w talarki lub pół-krążki. Pieczarki i zielone papryczki zostaw w całości – będą się przepięknie prezentowały na szaszłykach.
  • Mięso z karkówki wieprzowej pokrój w kostkę (postaraj się by nie była zbyt duża, by zaoszczędzić czas na grillowaniu). Karkówkę przełóż do miski, dodaj oliwę, musztardę i wszystkie przyprawy. Ja dodaję także zawartość torebeczki z sosem sałatkowym miodowo – musztardowym z Knorr, zawiera same przyprawy i sproszkowaną musztardę i świetnie uzupełnia marynatę do karkówki. Całość wymieszaj by marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Odstaw na 30 minut lub dłużej.
  • Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian warzywka i kawałki aromatycznej karkówki. Całość oprósz odrobiną soli – szczególnie po surowych warzywkach.
  • Szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych przez 30 – 40 minut, aż mięsko i warzywa będą miękkie. Jeśli nie masz tacek do grillowania, każdy szaszłyk z osobna owiń arkuszem aluminiowej folii spożywczej.
  • Szaszłyki podawaj na gorąco z ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą lub ajvarem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Jeśli nie masz możliwości grillowania szaszłyków, możesz wstawić je do piekarnika na 30 – 40 minut temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*