Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo

Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo

Tarta z ciasta drożdżowego, przypominającego ciasto na pizzę. Cienko rozwałkowane ciasto pizzowe z dodatkiem rozczynu drożdżowego, okazało się doskonałą bazą do stworzenia tarty w lżejszej wersji. Spód tradycyjnej tarty zazwyczaj tworzony jest z ciasta kruchego z dużą zawartością masła lub margaryny. W efekcie otrzymujemy zbitą podstawę, która jest ciężka i kaloryczna. Dlatego tarta drożdżowa jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących uzyskać lżejsze danie.

Chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbasa surowa dojrzewająca, przyprawiona wędzoną papryką. Dość intensywny smak i zapach sprawia, że jest doskonałym, dominującym dodatkiem do innych potraw. W połączeniu z pozostałymi dodatkami, czyli z karmelizowaną cebulką i kolorową papryką, otrzymujemy bardzo interesujące połączenie smakowe.

Tarta pizzowa z karmelizowaną cebulą i chorizo

5.0 z 20 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

kawałków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

12

min.
Kalorie

300

kcal

Tarta na cieście pizzowym z karmelizowaną cebulką, chorizo i kolorową papryką. Pizza na cienkim cieście z mnóstwem dodatków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO
  • 200 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 10 g świeżych drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 100 ml ciepłej wody + 3 łyżki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • DODATKI
  • 1 papryka zielona

  • 1 papryka czerwona

  • 150 g chorizo

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • szczypta soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • CIASTO
  • W kubku przygotuj zaczyn drożdżowy: rozmieszaj 3 łyżki ciepłej wody, 1 łyżkę mąki, pół łyżeczki cukru i 10 g świeżych drożdży pokruszonych palcami. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut dla uaktywnienia zaczynu.
  • Do misy przesiej pozostałą ilość mąki pszennej i wymieszaj z solą. W suchych składnikach uformuj dołeczek i wlewaj do niego stopniowo aktywny drożdżowy rozczyn, 100 ml wody i oliwę z oliwek.
  • Dłońmi wyrabiaj przez 10 minut elastyczne i sprężyste ciasto. Jeśli będzie Ci łatwiej, możesz wyrabiać je na blacie kuchennym.
  • Wyrobione ciasto przełóż z powrotem do misy, przykryj bawełnianą ścierką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyruszania i wyrośnięcia.
  • DODATKI
  • Cebule pokrój w cienkie pióra. Podsmaż ją na złocisto na rozgrzanej patelni z oliwą. Pod koniec smażenia oprósz ją cukrem trzcinowym i solą morską, smaż jeszcze kilka minut.
  • Chorizo pokrój w plasterki, a papryki w cienkie paski. Wymieszaj z podsmażoną, karmelizowaną cebulką zdjętą wcześniej z palnika. W między czasie piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłońmi lub za pomocą wałka rozwałkuj cienkie ciasto o grubości 3 mm. Na ciasto wyłóż mieszankę przygotowanych składników.
  • Tartę piecz w 200 stopniach przez mniej więcej 12 minut, do zarumienienia brzegów ciasta pizzowego.

Uwagi:

  • Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz użyć także ostrej papryczki, np. jalapeno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*