Pomarańcza

Pomarańcze to owoce należące do rodziny cytrusów. Ich uprawę można znaleźć w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Pochodzi z Chin. Zawierają witaminy A,C i P oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, błonnik, a także wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor, potas i pektyny.

Pomarańcze wspomagają odporność organizmu, zwalczają powstawanie wolnych rodników, poprawiają wygląda skóry l, wspomagają regulację ciśnienia krwi, regulują przemianę materii i pracę jelit, korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią przed nowotworami, polepszają wzrok i pracę mózgu oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą. Wyróżniają się pomarańczową skórką i włóknistym miąższem o słodko-kwaśnym smaku.

Zapach owocu pomarańczy jest mocno orzeźwiający, soczysty i aromatyczny. Pomarańcze mogą być spożywane na surowo, a także w postaci różnych przetworów: soków, dżemów, konfitur, marmolad i galaretek. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest aromatyczną przyprawą dodawaną do ciast i deserów.

A do czego wykorzystać pomarańcze?