Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kandyzowana skórka pomarańczowa na pączki
Kandyzowana skórka pomarańczowa na pączki

Kandyzowana skórka pomarańczowa na pączki

Odpadem przy robieniu kandyzowanej skórki pomarańczy, są cząstki pomarańczy. To trochę zabawne, bo zwykle sprawa ma się zupełnie na odwrót. Takie soczyste cytrusowe odpadki zjadamy ze smakiem!

Swojska skórka aromatycznej pomarańczy gotowana w syropie cukrowym do zredukowania płynu. Bez konserwantów, bez polepszaczy; tylko cytrusy, cukier i woda. Bez niej tradycyjne pączki nadziewane z różą, skąpane w lukrze wydają się być niewykończone.

Skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DodatekKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoiczek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Domowa skórka pomarańczy kandyzowana w cukrze. Bez konserwantów, bez polepszaczy. Najlepsza skórka cukrowa na pączki.

Składniki:

  • 3 pomarańcze

  • woda

  • 90 g zwykłego białego cukru


Sposób przygotowania:

  • Pomarańcze obierz ze skórki: najlepiej zetnij górny i dolny okręg, następnie natnij na 4 razy skórkę wzwyż, po czym sprawnie paluszkami oderwij 4 płaty skóry pomarańczy. Każdy kawałek skórki potnij na długie, cienkie paski.
  • Przygotowaną pomarańczową skórkę przełóż do rondelka, zalej wodą nieco ponad poziom cytrusowej skórki i gotuj przez 30 minut. Po tym odcedź całą wodę i pozostaw skórki do ostudzenia.
  • Wewnętrzną białą błonkę każdej skórki wytnij nożem – dzięki gotowaniu albedo łatwo odejdzie nawet przy pomocy noża do masła. Białe albedo jest nieznośnie gorzkie, a nasze kandyzowane skórki mają być słodko – cytrusowe.
  • Oczyszczone paseczki pokrój w kostkę. Przełóż ponownie do rondelka, zasyp cukrem oraz wlej 100 ml wody. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia syropu cukrowego i ostatecznie odparowania wody, mieszaj często by zapobiec przypaleniu cukru.
  • Szybko przełóż kandyzowane skórki na talerz wyłożony papierem do pieczenia, rozłóż je po całej powierzchni. W tej postaci pozostaw do wystudzenia i zastygnięcia. Później przełóż do zakręcanego słoiczka, niech czekają na dekorowanie polukrowanych pączków.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*