Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem

Żelkowy deser przypominający pomarańczową galaretkę z dodatkiem śmietanki kokosowej i grysiku (kaszy mannej). Wegańska galaretka z substancją żelującą agar- agar, roślinny deser na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną na agarze

5 od 20 osób
Autor: Pawel Clad Danie: DeserKuchnia: WegańskiTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

90

kcal

Żelowa galaretka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, grysikiem i śmietanką kokosową. Wegańska galaretka pomarańczowa z agarem.

Składniki:

  • 4 pomarańcze

  • 50 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • 1/3 szklanki kaszy mannej

  • 2 łyżeczki agar – agar


Sposób przygotowania:

  • Z pomarańczy wyciśnij sok. Zagotuj go w garnuszku razem z kaszą manną, śmietanką kokosową i cukrem kokosowym. Cały czas mieszając trzepaczką doprowadź do delikatnego zagotowania płynu.
  • Ciepłą mieszankę zdejmij z palnika i nadal mieszając, rozpuść w niej substancję żelującą agar – agar. Ponownie postaw na palniku i doprowadź do zagotowania.
  • Całość przelej do silikonowych foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.

Jeden komentarz

  1. Wreszcie przepis na wegańskie galaretki bez konserwantów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*