Żelkowy deser przypominający pomarańczową galaretkę z dodatkiem śmietanki kokosowej i grysiku (kaszy mannej). Wegańska galaretka z substancją żelującą agar- agar, roślinny deser na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną na agarze
Autor: Pawel Clad
Danie: DeserKuchnia: WegańskiTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
90
kcalŻelowa galaretka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, grysikiem i śmietanką kokosową. Wegańska galaretka pomarańczowa z agarem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
4 4 pomarańcze
50 ml 50 mleka kokosowego
2 łyżki 2 cukru kokosowego
1/3 szklanki 1/3 kaszy mannej
2 łyżeczki 2 agar – agar
Sposób przygotowania:
- Z pomarańczy wyciśnij sok. Zagotuj go w garnuszku razem z kaszą manną, śmietanką kokosową i cukrem kokosowym. Cały czas mieszając trzepaczką doprowadź do delikatnego zagotowania płynu.
- Ciepłą mieszankę zdejmij z palnika i nadal mieszając, rozpuść w niej substancję żelującą agar – agar. Ponownie postaw na palniku i doprowadź do zagotowania.
- Całość przelej do silikonowych foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Wreszcie przepis na wegańskie galaretki bez konserwantów