Pomarańczowe galaretki z kaszą manną

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem

Żelkowy deser przypominający pomarańczową galaretkę z dodatkiem śmietanki kokosowej i grysiku (kaszy mannej). Wegańska galaretka z substancją żelującą agar- agar, roślinny deser na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną na agarze

5.0 z 20 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: DeserKuchnia: WegańskiTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

90

kcal

Żelowa galaretka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, grysikiem i śmietanką kokosową. Wegańska galaretka pomarańczowa z agarem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 pomarańcze

  • 50 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • 1/3 szklanki kaszy mannej

  • 2 łyżeczki agar – agar


Sposób przygotowania:

  • Z pomarańczy wyciśnij sok. Zagotuj go w garnuszku razem z kaszą manną, śmietanką kokosową i cukrem kokosowym. Cały czas mieszając trzepaczką doprowadź do delikatnego zagotowania płynu.
  • Ciepłą mieszankę zdejmij z palnika i nadal mieszając, rozpuść w niej substancję żelującą agar – agar. Ponownie postaw na palniku i doprowadź do zagotowania.
  • Całość przelej do silikonowych foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Wreszcie przepis na wegańskie galaretki bez konserwantów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*