Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem

Żelkowy deser przypominający pomarańczową galaretkę z dodatkiem śmietanki kokosowej i grysiku (kaszy mannej). Wegańska galaretka z substancją żelującą agar- agar, roślinny deser na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,

Pomarańczowe galaretki z kaszą manną na agarze

5 od 20 osób
Autor: Pawel Clad Danie: DeserKuchnia: WegańskiTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

90

kcal

Żelowa galaretka ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, grysikiem i śmietanką kokosową. Wegańska galaretka pomarańczowa z agarem.

Składniki:

  • 4 pomarańcze

  • 50 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • 1/3 szklanki kaszy mannej

  • 2 łyżeczki agar – agar


Sposób przygotowania:

  • Z pomarańczy wyciśnij sok. Zagotuj go w garnuszku razem z kaszą manną, śmietanką kokosową i cukrem kokosowym. Cały czas mieszając trzepaczką doprowadź do delikatnego zagotowania płynu.
  • Ciepłą mieszankę zdejmij z palnika i nadal mieszając, rozpuść w niej substancję żelującą agar – agar. Ponownie postaw na palniku i doprowadź do zagotowania.
  • Całość przelej do silikonowych foremek i wstaw na 3 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Wreszcie przepis na wegańskie galaretki bez konserwantów

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*