Przepis | Strona główna | Przetwory | Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką
Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką

Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką

Marmoladka z rabarbaru, cząstek pomarańczy z pomarańczową żelką. Dla miłośników cytrusów i słodkich śniadań w postaci tostów z dżemem lub naleśników. Marmoladka rabarbarowa z pomarańczową galaretką ma wciągający smak; można zajadać ją łyżką prosto ze słoika lub dodawać do innych przepisów. Znakomicie sprawdzi się jako jedna z warstw do przełożenia biszkoptu w torcie.

Dżem z rabarbaru i soku pomarańczy

5 od 30 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

1

kg
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

195

kcal

Marmolada rabarbarowa z pomarańczową galaretką i cząstkami pomarańczy. Niepowtarzalny przepis, jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru

  • 3 pomarańcze

  • 2 szklanki soku z pomarańczy

  • 500 g cukru

  • 1 opakowanie żelfix

  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

  • Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w szerokim rondlu wraz z sokiem pomarańczowym – polecam użyć soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż cząstki rabarbaru zaczną się rozpadać.
  • Powstałą w garnku marmoladę zblenduj na gładko. Dodaj potrzebną ilość zwykłego cukru i filety obranej pomarańczy – jeśli pomarańcza ma twarde, grube błonki, postaraj się je usunąć przy pomocy ostrego noża.
  • Dżem rabarbarowy z dodatkiem pomarańczy zagotuj, niech delikatnie bulgocze aż cząstki pomarańczy zmiękną. Nie pozwól jednak pomarańczą całkiem się rozgotować, ich kawałki nadadzą przyjemną strukturę w dżemie.
  • Dodaj opakowanie żelfixu, po czym dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę.
  • Dżem zdejmij z palnika i wsyp do niego 2 pomarańczowe galaretki. Rozmieszaj marmoladkę, unikając tym samym powstania grudkowej masy.
  • Gorącą marmoladkę przełóż do wyparzonych, gorących słoiczków. Zakręć szczelnie i ułóż dnem do góry na ściereczce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Marmoladkę możesz zapakować do maleńkich słoiczków 50 g, nakleić ozdobną etykietę, przewiązać wstążką. Obdarować najbliższych cudownym prezentem typu “Hand Made”.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*