Przepis | Strona główna | Przetwory | Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką
Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką

Dżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką

Marmoladka z rabarbaru, cząstek pomarańczy z pomarańczową żelką. Dla miłośników cytrusów i słodkich śniadań w postaci tostów z dżemem lub naleśników. Marmoladka rabarbarowa z pomarańczową galaretką ma wciągający smak; można zajadać ją łyżką prosto ze słoika lub dodawać do innych przepisów. Znakomicie sprawdzi się jako jedna z warstw do przełożenia biszkoptu w torcie.

Dżem z rabarbaru i soku pomarańczy

5 od 29 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

1

kg
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

195

kcal

Marmolada rabarbarowa z pomarańczową galaretką i cząstkami pomarańczy. Niepowtarzalny przepis, jedyny w swoim rodzaju.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru

  • 3 pomarańcze

  • 2 szklanki soku z pomarańczy

  • 500 g cukru

  • 1 opakowanie żelfix

  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

  • Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w szerokim rondlu wraz z sokiem pomarańczowym – polecam użyć soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Gotuj na niewielkiej mocy palnika, aż cząstki rabarbaru zaczną się rozpadać.
  • Powstałą w garnku marmoladę zblenduj na gładko. Dodaj potrzebną ilość zwykłego cukru i filety obranej pomarańczy – jeśli pomarańcza ma twarde, grube błonki, postaraj się je usunąć przy pomocy ostrego noża.
  • Dżem rabarbarowy z dodatkiem pomarańczy zagotuj, niech delikatnie bulgocze aż cząstki pomarańczy zmiękną. Nie pozwól jednak pomarańczą całkiem się rozgotować, ich kawałki nadadzą przyjemną strukturę w dżemie.
  • Dodaj opakowanie żelfixu, po czym dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę.
  • Dżem zdejmij z palnika i wsyp do niego 2 pomarańczowe galaretki. Rozmieszaj marmoladkę, unikając tym samym powstania grudkowej masy.
  • Gorącą marmoladkę przełóż do wyparzonych, gorących słoiczków. Zakręć szczelnie i ułóż dnem do góry na ściereczce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Marmoladkę możesz zapakować do maleńkich słoiczków 50 g, nakleić ozdobną etykietę, przewiązać wstążką. Obdarować najbliższych cudownym prezentem typu “Hand Made”.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*