Poziomka

Poziomki to rodzaj bylin z rodziny różowatych. Obejmuje co najmniej 17 gatunków występujących w Chile. W Polsce rosną w naturze 3 gatunki. Poziomki są nieduże, mają włochate ogonki i malutkie czerwone owoce. Posiadają intensywny i słodki smak.

Zawierają witaminy C, K i PP oraz witaminy z grupy B, białko, błonnik i związki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.Podnoszą odporność organizmu, pomagają walczyć z infekcjami, usprawniają pracę układu krwionośnego, pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego i anemii, blokują wchłanianie złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki, działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie, pomagają w leczeniu chorób układu moczowego, przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia oraz usuwają szkodliwe produkty przemiany materii.

Mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę, gdyż mają niski indeks glikemiczny. Owoce poziomki idealnie sprawdzą się jako główny składnik przetworów takich jak: dżemy, marmolady oraz konfitury. Świetnie smakują na surowo, można dodawać je do deserów i sałatek owocowych.

Z czym przygotować poziomki?