Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Deser w pucharkach z galaretką i owocami
Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Ten deser znają chyba wszyscy ale wrzucam go jako inspirację dla poszukiwaczy zapomnianych pomysłów. Galaretkowy deser koniecznie przygotuj w przezroczystych pucharkach, kieliszkach do wina lub zwyczajnie w szklankach – przezroczyste szkło najlepiej eksponuje apetyczne walory przysmaku. Do poniższego przepisu użyłam ulubionych galaretek czyli wiśniowej i poziomkowej, oczywiście możesz użyć dowolnych smaków i kolorów galaretki. Szczególnie polecam galaretki z Dr Oetker, używam ich od lat i wydaje mi się że są najsmaczniejsze i najmniej sztuczne spośród wszystkich dostępnych firm.

Galaretkowy deser ze świeżymi owocami i bitą śmietanką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

90

kcal

Letni deser z galaretką, owocami i bitą śmietanką. Chłodny deser galaretkowy na upalne dni, podany z soczystymi owocami lata.

Składniki:

  • 1 opakowanie wiśniowej galaretki

  • 1 opakowanie poziomkowej galaretki

  • 600 ml gorącej, prawie wrzącej wody (300 ml na każdą galaretkę)

  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker

  • 200 g świeżych truskawek

  • 100 g malin

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania żywności. Galaretki wstaw do lodówki i poczekaj aż całkowicie stężeją i nabiorą sztywności.
  • Zestalone galaretki pokrój w równą 1 centymetrową kostkę. Przełóż je na dno przezroczystych pucharków deserowych (jeśli nie masz pucharków, deser możesz przygotować w szklankach.
  • Na galaretkę wyłóż świeże, jędrne owoce: truskawki możesz pokroić na mniejsze cząstki, maliny i porzeczki w całości.
  • Schłodzoną śmietankę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem i FIX do śmietanki (śmietanka będzie sztywniejsza i nie spłynie po deserze). Sztywną śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką gwiazdką. Porcje śmietanki wyciskaj dekoracyjnie na wierzch deseru, posyp kolorową cukrową posypką.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Zamiast cukrowej posypki możesz użyć tartej mlecznej czekolady.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*