Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Deser w pucharkach z galaretką i owocami
Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Ten deser znają chyba wszyscy ale wrzucam go jako inspirację dla poszukiwaczy zapomnianych pomysłów. Galaretkowy deser koniecznie przygotuj w przezroczystych pucharkach, kieliszkach do wina lub zwyczajnie w szklankach – przezroczyste szkło najlepiej eksponuje apetyczne walory przysmaku. Do poniższego przepisu użyłam ulubionych galaretek czyli wiśniowej i poziomkowej, oczywiście możesz użyć dowolnych smaków i kolorów galaretki. Szczególnie polecam galaretki z Dr Oetker, używam ich od lat i wydaje mi się że są najsmaczniejsze i najmniej sztuczne spośród wszystkich dostępnych firm.

Galaretkowy deser ze świeżymi owocami i bitą śmietanką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

90

kcal

Letni deser z galaretką, owocami i bitą śmietanką. Chłodny deser galaretkowy na upalne dni, podany z soczystymi owocami lata.

Składniki:

  • 1 opakowanie wiśniowej galaretki

  • 1 opakowanie poziomkowej galaretki

  • 600 ml gorącej, prawie wrzącej wody (300 ml na każdą galaretkę)

  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie FIX do śmietanki z Dr Oetker

  • 200 g świeżych truskawek

  • 100 g malin

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania żywności. Galaretki wstaw do lodówki i poczekaj aż całkowicie stężeją i nabiorą sztywności.
  • Zestalone galaretki pokrój w równą 1 centymetrową kostkę. Przełóż je na dno przezroczystych pucharków deserowych (jeśli nie masz pucharków, deser możesz przygotować w szklankach.
  • Na galaretkę wyłóż świeże, jędrne owoce: truskawki możesz pokroić na mniejsze cząstki, maliny i porzeczki w całości.
  • Schłodzoną śmietankę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem i FIX do śmietanki (śmietanka będzie sztywniejsza i nie spłynie po deserze). Sztywną śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką gwiazdką. Porcje śmietanki wyciskaj dekoracyjnie na wierzch deseru, posyp kolorową cukrową posypką.

Uwagi:

  • Zamiast cukrowej posypki możesz użyć tartej mlecznej czekolady.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*