Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Deser w pucharkach z galaretką i owocami
Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Deser w pucharkach z galaretką i owocami

Ten deser znają chyba wszyscy ale wrzucam go jako inspirację dla poszukiwaczy zapomnianych pomysłów. Galaretkowy deser koniecznie przygotuj w przezroczystych pucharkach, kieliszkach do wina lub zwyczajnie w szklankach – przezroczyste szkło najlepiej eksponuje apetyczne walory przysmaku. Do poniższego przepisu użyłam ulubionych galaretek czyli wiśniowej i poziomkowej, oczywiście możesz użyć dowolnych smaków i kolorów galaretki. Szczególnie polecam galaretki z Dr Oetker, używam ich od lat i wydaje mi się że są najsmaczniejsze i najmniej sztuczne spośród wszystkich dostępnych firm.

Galaretkowy deser ze świeżymi owocami i bitą śmietanką

Galaretkowy deser ze świeżymi owocami i bitą śmietanką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

90

kcal

Letni deser z galaretką, owocami i bitą śmietanką. Chłodny deser galaretkowy na upalne dni, podany z soczystymi owocami lata.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 opakowanie 1 wiśniowej galaretki

  • 1 opakowanie 1 poziomkowej galaretki

  • 600 ml 600 gorącej, prawie wrzącej wody (300 ml na każdą galaretkę)

  • 200 ml 200 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 2 łyżki 2 cukru pudru

  • 1 opakowanie 1 FIX do śmietanki z Dr Oetker

  • 200 g 200 świeżych truskawek

  • 100 g 100 malin

  • 100 g 100 czerwonej porzeczki

  • cukrowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Obie galaretki rozpuść osobno w gorącej, prawie wrzącej wodzie. Przestudź, przelej do prostokątnych pojemniczków do przechowywania żywności. Galaretki wstaw do lodówki i poczekaj aż całkowicie stężeją i nabiorą sztywności.
  • Zestalone galaretki pokrój w równą 1 centymetrową kostkę. Przełóż je na dno przezroczystych pucharków deserowych (jeśli nie masz pucharków, deser możesz przygotować w szklankach.
  • Na galaretkę wyłóż świeże, jędrne owoce: truskawki możesz pokroić na mniejsze cząstki, maliny i porzeczki w całości.
  • Schłodzoną śmietankę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem i FIX do śmietanki (śmietanka będzie sztywniejsza i nie spłynie po deserze). Sztywną śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką gwiazdką. Porcje śmietanki wyciskaj dekoracyjnie na wierzch deseru, posyp kolorową cukrową posypką.

Uwagi:

  • Zamiast cukrowej posypki możesz użyć tartej mlecznej czekolady.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*