Prażona cebula to nic innego jak pokrojona w drobne cząstki cebulka poddana działaniu wysokiej temperatury. Nie każda odmiana tego warzywa nadaje się do prażenia. Między innymi ogródkowa cebula słodka (często dodawana do sałatek) nie będzie odpowiednia.
Wielu osobom cebula prażona kojarzy się przede wszystkim z fast-foodami. Ma słodszy i lżejszy, ale nadal cebulowy smak. Za prażoną cebulą przemawia nie tylko jej smak, ale również wygodna w przechowywaniu forma i długi okres jej przydatności do spożycia. Produkt w takiej postaci jest gotowy do użycia tuż po otwarciu opakowania, dzięki czemu pozwala zaoszczędzić czas i łzy, które często towarzyszą krojeniu cebuli. Znakomicie sprawdza się jako składnik dań na bazie mięs, z których wydobywa wspaniały smak i aromat.
Można dodawać ją do gulaszów i sosów, które wspaniale zagęści. Jest także dodatkiem do hamburgerów, hot-dogów, zapiekanek, sałatek oraz na kanapki. Nawet zwykły chleb z masłem po posypaniu prażoną cebulką będzie smakował zupełnie inaczej.