Rukola należy do rodzin roślin kapustowatych. Rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki oraz Azji Zachodniej. Łodyga rukoli może osiągać do ok. 60cm, a jej liście mają ciemnozielone zabarwienie.
Wyróżnia się oryginalnym, wyrazistym lekko pikantnym smakiem. Zawiera witaminy A, C i K, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, żelazo, magnez i karotenoidy. Rukola wykazuje działanie antynowotworowe, wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega anemii, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wspiera układ kostny, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję i wygląd skóry oraz ma korzystny wpływ na wzrok.
Świeże liście rukoli stanowią doskonały dodatek do past, sałatek i kanapek. Doskonale smakuje podawana na zimno jak i w daniach na gorąco. Wykorzystuje się ją również do przyrządzania makaronu, ryżu, twarożku, jajek, a także zup i sosów, ale też do faszerowania mięs, warzyw, naleśników czy ciasta francuskiego.