Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski.
Podstawowe ciasto na Focaccię
8
porcji2
godz.20
min.300
kcalPodstawowy przepis na ciasto do stworzenia włoskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na włoski chlebek.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
12 g 12 świeżych drożdży
1 lyżka 1 drobnego cukru
500 g 500 mąki 00 + dodatkowa ilość do podsypywania
1 łyżeczka 1 soli
1 łyżeczka 1 cukru trzcinowego
50 ml 50 oliwy z oliwek
- ZALEWA
2 łyżki 2 oliwy z oliwek
100 ml 100 wody wymieszanej z 1 łyżeczką soli
- DODATKOWO
pomidorki koktajlowe
świeży rozmaryn
rukola
Sposób przygotowania:
- Drożdże i drobny cukier rozpuść w 300 ml ciepłej wody. W ten sposób powstaje zaczyn drożdżowy. Odstaw go na 10 minut do uaktywnienia się.
- W dużej misce wymieszaj mąkę przesianą przez sito, sól i cukier trzcinowy. Stopniowo dodawaj roztwór z drożdżami, cały czas zagniatając ciasto.
- Dodaj odmierzoną ilość oliwy z oliwek i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na blat kuchenny i zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei, podsypuj mąką.
- Przełóż ciasto do miski. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto z miski. Uderz w nie ręką, by ulotniły się pęcherzyki powietrza. Ponownie zagnieć ciasto, włóż do miski i pod przykryciem pozostaw na 10 minut.
- Blachę o wymiarach 40 x 25 cm natłuść odrobiną oliwy z oliwek. Wyłóż na nią ciasto i rozpłaszcz dłońmi po całej powierzchni. Pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
- Ciasto odwróć na blasze do góry nogami. Ponownie rozciągnij je po całej powierzchni, palcami wykonaj delikatne zagłębienia w powierzchni ciasta. Ponownie przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Jeśli chcesz upiec foccacię z dodatkami, ułóż na niej do góry nogami połówki pomidorków, gałązki rozmarynu.
- Surowe ciasto polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz wodą z solą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 13 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
- Jeśli używasz rukoli, focaccie udekoruj nią dopiero po upieczeniu.
Uwagi:
- Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku