Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem

Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski.

Podstawowe ciasto na Focaccię

Podstawowe ciasto na Focaccię

4 z 54 głosy
Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Porcje

8

porcji
Przygotowanie

2

godz. 
Pieczenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia włoskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na włoski chlebek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 12 g 12 świeżych drożdży

  • 1 lyżka 1 drobnego cukru

  • 500 g 500 mąki 00 + dodatkowa ilość do podsypywania

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżeczka 1 cukru trzcinowego

  • 50 ml 50 oliwy z oliwek

  • ZALEWA
  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

  • 100 ml 100 wody wymieszanej z 1 łyżeczką soli

  • DODATKOWO
  • pomidorki koktajlowe

  • świeży rozmaryn

  • rukola

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i drobny cukier rozpuść w 300 ml ciepłej wody. W ten sposób powstaje zaczyn drożdżowy. Odstaw go na 10 minut do uaktywnienia się.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę przesianą przez sito, sól i cukier trzcinowy. Stopniowo dodawaj roztwór z drożdżami, cały czas zagniatając ciasto.
  • Dodaj odmierzoną ilość oliwy z oliwek i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na blat kuchenny i zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei, podsypuj mąką.
  • Przełóż ciasto do miski. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto z miski. Uderz w nie ręką, by ulotniły się pęcherzyki powietrza. Ponownie zagnieć ciasto, włóż do miski i pod przykryciem pozostaw na 10 minut.
  • Blachę o wymiarach 40 x 25 cm natłuść odrobiną oliwy z oliwek. Wyłóż na nią ciasto i rozpłaszcz dłońmi po całej powierzchni. Pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
  • Ciasto odwróć na blasze do góry nogami. Ponownie rozciągnij je po całej powierzchni, palcami wykonaj delikatne zagłębienia w powierzchni ciasta. Ponownie przykryj i odstaw na kolejne 30 minut.
  • W tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Jeśli chcesz upiec foccacię z dodatkami, ułóż na niej do góry nogami połówki pomidorków, gałązki rozmarynu.
  • Surowe ciasto polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz wodą z solą. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 13 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
  • Jeśli używasz rukoli, focaccie udekoruj nią dopiero po upieczeniu.

Uwagi:

  • Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*