Ryż czarny jest odmianą ryżu kleistego o charakterystycznym czarnym kolorze, który po ugotowaniu zamienia się w głęboki fiolet. Uprawiany jest w Indonezji i Tajlandii. Ma łagodny, orzechowy smak. W konsystencji jest nieco twardszy i mniej gładki niż ryż biały.
Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, polifenole, aminokwasy oraz żelazo,wapń, miedź i cynk. Wspiera pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, poprawia wzrok, wspomaga pracę układu krążenia, zapobiega rozwojowi nowotworów, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, hamuje rozwój bakterii, wspomaga leczenie astmy, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz wspiera odchudzanie. Można go spożywać jako dodatek do mięs. Idealnie komponuje się z daniami wegetariańskimi.
Bywa pysznym składnikiem rozmaitych sałatek na zimno, dodatkiem do zup, czy dań zapiekanych. Można również podawać go na słodko, z bakaliami czy owocami. Wykorzystywany jest do dań orientalnych i egzotycznych.