Przepis | Strona główna | Dania główne | Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne
Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne

Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne

Chili con carne w wegańskiej wersji z tofu

5 z 19 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Chili con carne w wegańskiej wersji. Wegańskie chili sin carne z sojowym tofu i ryżem al dente. Bezmięsna wersja tradycyjnej meksykańskiej potrawy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CHILI
  • 200 g 200 sera sojowego tofu

  • 400 g 400 pomidorów w puszce krojonych

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 papryczka chilli

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 puszka czerwonej fasoli

  • 200 g 200 słodkiej kukurydzy z puszki

  • 3 3 ząbki czosnku BIO

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego

  • PRZYPRAWY
  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka 1 wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka 1 ostrej papryki

  • 1 łyżka 1 cukru trzcinowego

  • 1 łyżka 1 kminu rzymskiego

  • łyżka sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 2 woreczki ryżu

  • listki świeżej kolendry

  • 1/2 1/2 limonki


Sposób przygotowania:

  • Tofu pokroić w równą kostkę i przełożyć do miseczki. Skropić odrobiną oleju rzepakowego oraz obsypać połową przygotowanych przypraw. Pozostawić w marynacie na 30 minut.
  • Czerwoną paprykę pokroić w nieduże paski, papryczkę chili i czosnek w plasterki, cebulę w pióra. Fasolkę przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, odsączyć na sicie. Kukurydzę odcedzić z wody.
  • Cebulkę i czosnek zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Po chwili dodać paprykę i papryczkę chili oraz kostki tofu. Podsmażyć do zezłocenia się składników.
  • Następnie wlać krojone pomidory z puszki, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolkę i kukurydzę. Całość dusić przez 15 minut.
  • W międzyczasie ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, najlepiej al dente by zachował swoją sypkość i nie rozgotował się. Chili sin carne posypać świeżą poszatkowaną kolendrą, skropić sokiem z limonki, serwować z kopką ryżu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Wegańska wersja znanej meksykańskiej potrawy chili con carne. Pikantne chili sin carne z sojowym tofu, to bardzo aromatyczna i sycąca potrawa. Tofu marynujemy w przyprawach i ostrej papryce, później podsmażamy do delikatnej chrupkości. Nawet nie zauważysz że danie nie zawiera mięsa!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*