Przepis | Strona główna | Dania główne | Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne
Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne

Wegańskie bezmięsne chili tofu sin carne

Chili con carne w wegańskiej wersji z tofu

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Chili con carne w wegańskiej wersji. Wegańskie chili sin carne z sojowym tofu i ryżem al dente. Bezmięsna wersja tradycyjnej meksykańskiej potrawy.

Składniki:

  • CHILI
  • 200 g sera sojowego tofu

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 1 czerwona papryka

  • 1 papryczka chilli

  • 1 czerwona cebula

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 200 g słodkiej kukurydzy z puszki

  • 3 ząbki czosnku BIO

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • PRZYPRAWY
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 1 łyżka kminu rzymskiego

  • łyżka sól i mielony pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 woreczki ryżu

  • listki świeżej kolendry

  • 1/2 limonki


Sposób przygotowania:

  • Tofu pokroić w równą kostkę i przełożyć do miseczki. Skropić odrobiną oleju rzepakowego oraz obsypać połową przygotowanych przypraw. Pozostawić w marynacie na 30 minut.
  • Czerwoną paprykę pokroić w nieduże paski, papryczkę chili i czosnek w plasterki, cebulę w pióra. Fasolkę przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, odsączyć na sicie. Kukurydzę odcedzić z wody.
  • Cebulkę i czosnek zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Po chwili dodać paprykę i papryczkę chili oraz kostki tofu. Podsmażyć do zezłocenia się składników.
  • Następnie wlać krojone pomidory z puszki, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolkę i kukurydzę. Całość dusić przez 15 minut.
  • W międzyczasie ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, najlepiej al dente by zachował swoją sypkość i nie rozgotował się. Chili sin carne posypać świeżą poszatkowaną kolendrą, skropić sokiem z limonki, serwować z kopką ryżu.

Wegańska wersja znanej meksykańskiej potrawy chili con carne. Pikantne chili sin carne z sojowym tofu, to bardzo aromatyczna i sycąca potrawa. Tofu marynujemy w przyprawach i ostrej papryce, później podsmażamy do delikatnej chrupkości. Nawet nie zauważysz że danie nie zawiera mięsa!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*