Lekka przekąska w postaci spring rollsów z papieru ryżowego. Sajgonki wypełnione słodkim mango, smażoną krewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do egzotycznej zupy.
Sajgonki z krewetkami i mango
Porcje
20
sztukPrzygotowanie
30
min.Smażenie
10
min.Kalorie
110
kcalTajskie spring rollsy wypełnione makaronem ryżowym, krewetkami, mango i słupkami chrupiących warzyw. Zdrowa przekąska w orientalnym stylu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SMAŻONE KREWETKI
200 g 200 obranych krewetek
1/2 1/2 limonki
2 łyżki 2 masła
2 ząbki 2 czosnku BIO
- SAJGONKI
papier ryżowy
suchy makaron ryżowy
1 1 dojrzałe mango
1 1 marchewka
1 1 ogórek
Sposób przygotowania:
- SMAŻONE KREWETKI
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez praskę). Krewetki oczyść obierz z pancerzyków. Limonkę sparz wrzątkiem, następnie otrzyj z niej skórkę i z 1/2 wyciśnij sok.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim czosnek. Uważaj by nie rumienił się, dzięki czemu unikniesz gorzkiego posmaku. Po chwili dodaj sok i zest z limonki oraz krewetki. Podsmaż je z obu stron po około 3 minuty. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostaw do ostudzenia.
- SAJGONKI
- Marchew, ogórek i mango pokrój w cienkie słupki.
- Makaron ryżowy zanurz w ciepłej wodzie. Gdy zmięknie całkowicie, odcedź wodę.
- Połowę arkuszy papieru ryżowego namocz w wodzie przez kilka sekund, następnie zwiń w ruloniki. Podsmaż je do chrupkości na niewielkiej ilości oleju. Posłużą nam jako jeden z elementów nadzienia sajgonek.
- Pozostałe arkusze papieru ryżowego po kolei zanurzaj w wodzie. Od razu układaj na jednym z brzegów papieru: smażone krewetki, warzywa i mango pokrojone w słupki, odrobinę makaronu ryżowego i podsmażony arkusz papieru ryżowego.
- Papier ryżowy zawiń, zamykając w nim szczelnie nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki.
Uwagi:
- Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Krewetki w tempurze z sosem mango i chilliKokosowa owsianka z mango i rodzynkami
Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie
Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami
Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mango
Rollsy przepyszne i chrupiące dzięki warzywkom w środku