Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango
Sajgonki z krewetkami i mango

Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango

Lekka przekąska w postaci spring rollsów z papieru ryżowego. Sajgonki wypełnione słodkim mango, smażoną krewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do egzotycznej zupy.

Sajgonki z krewetkami i mango

5 z 19 głosów
Autor: Pawel Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: OrientalnaTrudność: Łatwe
Porcje

20

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Tajskie spring rollsy wypełnione makaronem ryżowym, krewetkami, mango i słupkami chrupiących warzyw. Zdrowa przekąska w orientalnym stylu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SMAŻONE KREWETKI
  • 200 g 200 obranych krewetek

  • 1/2 1/2 limonki

  • 2 łyżki 2 masła

  • 2 ząbki 2 czosnku BIO

  • SAJGONKI
  • papier ryżowy

  • suchy makaron ryżowy

  • 1 1 dojrzałe mango

  • 1 1 marchewka

  • 1 1 ogórek

Sposób przygotowania:

  • SMAŻONE KREWETKI
  • Czosnek pokrój w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez praskę). Krewetki oczyść obierz z pancerzyków. Limonkę sparz wrzątkiem, następnie otrzyj z niej skórkę i z 1/2 wyciśnij sok.
  • Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim czosnek. Uważaj by nie rumienił się, dzięki czemu unikniesz gorzkiego posmaku. Po chwili dodaj sok i zest z limonki oraz krewetki. Podsmaż je z obu stron po około 3 minuty. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostaw do ostudzenia.
  • SAJGONKI
  • Marchew, ogórek i mango pokrój w cienkie słupki.
  • Makaron ryżowy zanurz w ciepłej wodzie. Gdy zmięknie całkowicie, odcedź wodę.
  • Połowę arkuszy papieru ryżowego namocz w wodzie przez kilka sekund, następnie zwiń w ruloniki. Podsmaż je do chrupkości na niewielkiej ilości oleju. Posłużą nam jako jeden z elementów nadzienia sajgonek.
  • Pozostałe arkusze papieru ryżowego po kolei zanurzaj w wodzie. Od razu układaj na jednym z brzegów papieru: smażone krewetki, warzywa i mango pokrojone w słupki, odrobinę makaronu ryżowego i podsmażony arkusz papieru ryżowego.
  • Papier ryżowy zawiń, zamykając w nim szczelnie nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki.

Uwagi:

  • Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. windaya233

    Rollsy przepyszne i chrupiące dzięki warzywkom w środku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*