Ryż czerwony to jedna z najmniej znanych w Polsce odmian. To ryż niełuskany, podobny do ryżu brązowego. Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą podłużnych, wąskich ziaren i lekko orzechowym smakiem. Jest droższy, trzeba go dłużej gotować i jest nieco twardszy od innych rodzajów.
Pochodzi głównie z obszarów południowej Afryki i Madagaskaru. Zawiera wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez,mangan i żelazo. Zmniejsza stres, zapobiega rozwojowi nowotworów, hamuje procesy starzenia, wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, zapobiega rozwojowi osteoporozy oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. To doskonałe źródło węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest polecany osobom, które walczą z nadwagą czy otyłością.
Ryż czerwony jest na tyle uniwersalny, że można jeść go na zimno i na ciepło, zarówno na słodko, jak i w wersjach wytrawnych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw z drobiu jak i z warzyw oraz główny składnik sałatek.