Seler naciowy to odmiana selerów zwyczajnych, rośliny z rodziny selerowatych. Cenione jest ze względu na wyjątkowe parametry odżywcze, ale też walory lecznicze. Cechą charakterystyczną jest rozeta liści o długich, zgrubiałych, szerokich i soczystych ogonkach liściowych.
Ogonki te również stanowią część użytkową tego warzywa. Zawiera wiele składników odżywczych m. in. witaminę A, K, B9, a także wapń, potas oraz magnez. Jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu jest skuteczny w zaparciach. Dobrze sprawdza się jako składnik sałatek, koktajli, a także jako przekąska w towarzystwie dipów, hummusu czy innych past warzywnych.
Leczy nadciśnienie i zaburzenia funkcji nerek, otyłość, cukrzycę, kamicę żółciową, zaburzenie pracy jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, osteoporozę, nowotwory a także nadmierne starzenie skóry. Dostarcza do organizmu jedynie 17 kcal na 100g i dlatego będzie idealnym wyborem podczas diety redukcyjnej. W selerze naciowym możemy znaleźć olejki eteryczne. Pobudzają one działanie przewodu pokarmowego, przy czym poprawiają apetyt.