Przepis | Strona główna | Sałatki | Surówka z selera naciowego i zielonego jabłka
Surówka z selera naciowego i zielonego jabłka

Surówka z selera naciowego i zielonego jabłka

Porcja zdrowia w chrupiącej zielonej surówce. Czy istnieje bardziej dobroczynnego dla naszego organizmu? Seler naciowy znany ze swoich słynnych detoksykujących właściwości, wspomaga odchudzanie i spalanie kalorii. W dodatku w tej surówce smak selera naciowego jest przepyszny, delikatny. Zielone jabłko dodaje słodyczy i soczystości.

Chrupiąca surówka z selerem naciowym

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

90

kcal

Porcja zdrowia w surówce z surowych świeżych warzyw. Młode łodygi selera naciowego, zielone jabłka, marchew i rzodkiew. Samo zdrowie.

Składniki:

  • 5 łodyżek młodego selera naciowego

  • 2 zielone jabłka twarde i kwaśne

  • 1 kiść zielonych winogron bezpestkowych

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 1 marchew

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • SOS
  • 2 łyżki delikatnego majonezu

  • 2 g gęstej śmietany 18 %

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • sól, mielony kolorowy pieprz, cukier


Sposób przygotowania:

  • Łodygi selera naciowego oczyść z ewentualnych włóknistych części. Następnie pokrój na 0,5 cm plasterki.
  • Jabłek nie obieraj ze skórki, usuń jedynie gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w ćwiartki, winogrona na połówki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą obieraczki julienne. Wszystkie warzywa umieść w misie sałatkowej. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • SOS
  • Majonez, gęstą śmietanę, sok z cytryny i ocet przełóż do miseczki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Sos wymieszaj z warzywami.

Uwagi:

  • Sałatka lepiej smakuje z delikatnym majonezem, np. firmy Hellmann’s, który nie jest tak bardzo octowy i intensywny w smaku.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*