Przepis | Strona główna | Zupy | Kremowa zupa z selera naciowego i orzechów
Kremowa zupa z selera naciowego i orzechów

Kremowa zupa z selera naciowego i orzechów

Zupa z łodyg selera naciowego z mielonymi orzechami włoskimi. Kremowa i aksamitna zupa, zakłócona gęstą śmietanką kokosową.

Zupa krem z selerem naciowym i orzechami włoskimi

5 od 19 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

150

kcal

Zupa krem z selera naciowego, ze smakiem podbitym orzechami włoskimi i gęstą śmietanką kokosową. Kremowa zupa z łodygami selera.

Składniki:

  • 10 łodyg selera naciowego

  • 1 biała cebula

  • 1 kostka bulionowa ekologiczna

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich zmielonych na mąkę

  • 50 g gęstej śmietanki kokosowej

  • sól morska i mielony pieprz

  • 30 g masła


Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozpuść masło, zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj pokrojone łodygi selera naciowego i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  • Wlej 1,5 litra gorącej wody oraz kostkę rosołową. Gotuj przez 1 godzinę, pod przykryciem, do miękkości selera naciowego.
  • Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj zmielone orzechy włoskie oraz śmietankę kokosową. Ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku solą morską i zmielonym pieprzem.

Jeden komentarz

  1. bardzo ciekawy smak i plus za łatwość przyrządzenia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*