Zupa z łodyg selera naciowego z mielonymi orzechami włoskimi. Kremowa i aksamitna zupa, zakłócona gęstą śmietanką kokosową.
Zupa krem z selerem naciowym i orzechami włoskimi
Porcje
6
porcjiPrzygotowanie
10
min.Gotowanie
1
godz.Kalorie
150
kcalZupa krem z selera naciowego, ze smakiem podbitym orzechami włoskimi i gęstą śmietanką kokosową. Kremowa zupa z łodygami selera.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
10 łodyg 10 selera naciowego
1 1 biała cebula
1 1 kostka bulionowa ekologiczna
1/3 szklanki 1/3 orzechów włoskich zmielonych na mąkę
50 g 50 gęstej śmietanki kokosowej
sól morska i mielony pieprz
30 g 30 masła
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj pokrojone łodygi selera naciowego i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Wlej 1,5 litra gorącej wody oraz kostkę rosołową. Gotuj przez 1 godzinę, pod przykryciem, do miękkości selera naciowego.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj zmielone orzechy włoskie oraz śmietankę kokosową. Ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku solą morską i zmielonym pieprzem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakamiZupa dyniowa krem z dyni i jabłka
Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
Zupa krem ze słonecznych pomidorów z bazylią
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami
Rozgrzewająca zupa czosnkowa
bardzo ciekawy smak i plus za łatwość przyrządzenia