Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Składniki odżywcze

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze czyli inaczej substancje chemiczne, które dostarczane są do organizmu poprzez przyjmowanie pokarmu. Pokarm do organizmu dostarcza się poprzez układ pokarmowy gdzie składniki odżywcze wydobywane są w procesie trawienia pokarmu.

Składniki odżywcze są niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do składników odżywczych należą białka. Są to białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych), niepełnowartościowe (roślinne) oraz częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne. Składnikami odżywczymi są też tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, węglowodany proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza), węglowodany złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza) oraz wielocukry (skrobia, pektyny). Dodatkowo są to witaminy i sole mineralne, które dzielimy na makroelementy (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód) i mikroelementy (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom),. Składnikiem odżywczym jest też woda.

Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie: budulcową (białko, składniki mineralne) czyli dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek, energetyczną (węglowodany, tłuszcze) czyli służą jako “paliwo” dostarczające energii oraz regulującą (witaminy, składniki mineralne) czyli pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.

Poczytaj także o składnikach odżywczych: