Każdy z nas słyszał o witaminach i każda dorosła osoba wie, jak bardzo są one ważne w codziennej diecie. Gdyż posiadają dobroczynnym wpływ na cały organizm. Zapobiegają wielu dolegliwościom i chorobom.
Rodzaje witamin i produkty, w których możemy je znaleźć
Wśród witamin rozróżnia się witaminę A, C, D, E, K i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B 12). I tak:
Witamina A jest obecna we wszystkich warzywach i owocach, a zwłaszcza tych, które posiadają zieloną, czerwoną i pomarańczową barwę. A więc w każdym kolorze papryki, we wszystkich kolorach porzeczek, w marchewce, w brokułach, w koperku, w sałacie, w suszonych morelach.
Witamina C znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak natka pietruszki, sałata, seler, kapusta. Jak również w papryce, w ziemniakach, w pomidorach, w owocach kiwi, w owocach czarnego bzu i w czarnej porzeczce, w truskawkach oraz niektórych produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce wieprzowej.
Witamina D ma swoje źródło w żółtkach jaj, w rybach, w tranie rybim, w mleku, w maśle, w olejach roślinnych, w grzybach i w wątróbce.
Witaminę E można znaleźć w oleju z oliwek i w oleju słonecznikowym, w rybach, w pieczywie razowym, w każdym rodzaju orzechów, w migdałach, w mleku, w serze, w jajach, w ziarnach zbóż i w zielonych warzywach liściastych.
Witamina K jest w roślinach strączkowych i zielonych roślinach liściastych. Jest obecna w pomidorach, w sałacie, w kalafiorze, w szpinaku, w kapuście, w oleju sojowym, w truskawkach.
Witaminy z grupy B.
- B1 – jarzyny, warzywa liściaste, warzywa strączkowe, ziarna zbóż, płatki owsiane, orzechy, drożdże, wieprzowina i wieprzowa wątroba.
- B2 – ryby, wątróbka, jaja, nabiał, zielone warzywa liściaste, grzyby, pełne ziarna zbóż.
- B3 – drób, ryby, mleko, jaja, sery, orzechy, jarzyny, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, drożdże, wątroba wieprzowa.
- B5 – nabiał, jaja, brokuły, pomidory, rośliny strączkowe, soja, ziarna zbóż, orzechy ziemne, mięso w tym głównie wątróbka.
- B6 – ryby, drób i inne mięsa, jaja, nabiał, orzechy, zboża, rośliny strączkowe głównie soja, warzywa zielone liściaste, banany.
- B7 – jaja, czekolada, soja, groch, wątróbka, pomidory, drożdże, otręby.
- B9 – nabiał, jaja, zielone warzywa liściaste, wątróbka, marchew, morele, pomarańcze, sok pomarańczowy, morele, drożdże.
- B12 – ryby, nabiał, wątróbka i inne mięsa, ostrygi, jaja.
Na co działają poszczególne witaminy?
Organiczne związki chemiczne zwane witaminami są niezbędne dla zdrowia człowieka. Ich deficyt jest niedobry dla organizmu. Witaminy koordynują złożone reakcje biochemiczne, które zachodzą w organizmie człowieka. Witaminy utrzymują właściwy metabolizm, gdyż przekształcają pokarm na różne składniki odżywcze. Wszystko kontrolują enzymy, które przyspieszają reakcje chemiczne dzięki pomocnikom, jakimi są witaminy, bo same enzymy nie biorą w tym bezpośredniego udziału.
Świetne podsumowanie