Istnieją grupy produktów spożywczych i żywieniowych, które bezwzględnie powinny gościć na naszych talerzach. Są podstawą każdej zbilansowanej diety i podstawą zdrowego żywienia. Przygotowaliśmy dla naszych czytelników zestaw dziesięciu takich produktów, które bezwzględnie powinny znajdować się na naszych codziennych, nie tylko odświętnych, talerzach.
10 najlepszych zdrowych produktów spożywczych
1. Łosoś
Grupa żywności: Białko / Mięso
Łosoś jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych mięs – zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B i magnez, a także pomaga w odchudzaniu poprzez promowanie sytości. Wymienione składniki odżywcze są niezbędne do utrzymania zdrowych funkcji organizmu, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Ponadto łosoś jest pyszny i istnieje wiele zdrowych sposobów przyrządzania mięsa bez użycia zbyt dużej ilości oleju, takich jak grillowanie, grillowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku. Podczas gdy nasz podejrzany przyjaciel jest zdecydowanie doskonałym wyborem mięsa ze względu na jego zalety odżywcze, nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć negatywny wpływ, więc ogranicz spożycie łososia raz lub dwa razy w tygodniu.
2. Mleko
Grupa żywności: Białko / Nabiał
Oprócz wapnia wzmacniającego kości mleko zawiera również wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak białko, potas, fosfor i witamina B12. Niektóre marki mleka krowiego są również wzbogacone dodatkową witaminą D i pełnotłustą witaminą K2.
Praktycznie każdy może czerpać korzyści z jego zalet: istnieją warianty bez laktozy dla tych, którzy mają nietolerancję, a mleko kozie jest popularną alternatywą dla osób, których układ trawienny jest wrażliwy na mleko krowie.
3. Mięczaki
Grupa żywności: Białko / Mięso
Skorupiaki rzadko kiedy są powszechnym elementem naszej diety, ale powinny być. Pokarmy, takie jak przegrzebki, małże, małże i ostrygi, są doskonałym źródłem witaminy B12, która pomaga regulować produkcję czerwonych krwinek. Zachowaj ostrożność podczas jedzenia skorupiaków – upewnij się, że mięso jest dobrze ugotowane, ponieważ surowe lub niedogotowane skorupiaki mogą powodować infekcję wibriozy.
4. Żółtko
Grupa żywności: białko
Jajka są powszechnym pożywieniem w większości diet i mają są ku temu dobre powody. Pomimo obaw zdrowotnych związanych z wysoką zawartością cholesterolu, jajka dostarczają dużo zdrowych witamin i minerałów, gdy są spożywane w umiarkowanych ilościach. Ponadto jajka są ogromnym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Tam, gdzie to możliwe, wybierz całe jaja, ponieważ są one zdrowsze i pełniejsze pod względem odżywczym.
5. Jarmuż
Grupa żywności: warzywa
Jarmuż jest jednym z najlepszych zielonych warzyw liściastych dla twojego zdrowia, ponieważ jest bogaty w witaminy C, A, K1 i B6, a także błonnik pokarmowy, minerały i przeciwutleniacze. Witamina C doskonale wpływa na zdrowie układu odpornościowego, a witamina A zwalcza stany zapalne.
Większość warzyw liściastych jest już bogata w te witaminy, ale to, co czyni jarmuż bardziej pożywnym, to fakt, że świetnie wpływa na zdrowie kości. Wapń w jarmużu pomaga utrzymać mocne kości, podczas gdy witamina K1 zapobiega odkładaniu się tego wapnia w tętnicach, umożliwiając tym samym lepsze wchłanianie minerałów.
6. Wodorosty
Grupa żywności: warzywa
Wszyscy uwielbiamy nasze chrupiące przekąski z wodorostów, ale istnieje więcej powodów, aby zajadać się wodorostami niż tylko ich smak. Wodorosty są rodzajem warzyw, które rosną w oceanie, a nie na lądzie, dzięki czemu są w stanie wchłonąć minerały bezpośrednio z wody morskiej.
Dzięki temu wodorosty są jeszcze bogatsze w składniki odżywcze niż warzywa rolnicze, szczególnie jeśli chodzi o minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez i jod. Jod jest niezbędny do zdrowego funkcjonowania hormonów tarczycy, co pomaga kontrolować wzrost, leczy uszkodzone komórki i reguluje nasz metabolizm.
A jak już o odporności i wodorostach mowa to nie sposób przemilczeć japońskiego rosołu ramen. Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę
7. Czosnek
Grupa żywności: warzywa
Czosnek jest niezbędnym składnikiem w kuchni ze względu na jego zdolność do urozmaicenia każdego dania, ale to warzywo jest również bardzo dobre dla zdrowia. Jest bogaty w składniki odżywcze, ponieważ pochłania minerały bezpośrednio z gleby. Czosnek okazuje się dużym źródłem witaminy C, B1 i B6, a także innych minerałów.
Siarka w czosnku pomaga również regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, co czyni go ważnym składnikiem diety w walce z chorobami serca. Poza tym, że jest dobry dla naszego zdrowia fizycznego, czosnek może robić cuda również dla naszego zdrowia psychicznego. Czosnek ma działanie uspokajające ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy łagodzących stres.
8. Ziemniaki
Grupa żywności: Węglowodany
Ziemniaki są podstawowym pożywieniem w wielu europejskich taryfach ze względu na ich sycący charakter. Poza tym ziemniaki są bogate w witaminy C, witaminy B i wiele innych minerałów. Niemniej jednak sposób gotowania ziemniaków wpływa na ich korzyści zdrowotne. Chipsy ziemniaczane i frytki to jedne z najbardziej lubianych przekąsek, ale mogą być wyjątkowo niezdrowe z powodu dużej ilości soli i oleju użytych do ich przygotowania.
Z drugiej strony gotowanie lub gotowanie na parze ziemniaków jest jednym z najzdrowszych i najprostszych sposobów ich przyrządzania. Pozostawienie ich do ostygnięcia po ugotowaniu pozwala im tworzyć odporną skrobię, co czyni je lepszymi do trawienia i zmniejsza ich wpływ na poziom cukru we krwi.
9. Jagody
Grupa żywności: owoce
Prawie wszystkie owoce są w pewien sposób dobre dla zdrowia, ale jagody są szczególnie bogate w składniki odżywcze. Jagody są szczególnie świetne dla poprawy zdrowia mózgu – niektóre badania naukowe wykazały, że jagoda poprawia pamięć! Ten niebieski cud zwalcza także otyłość poprzez regulację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Tutaj sprawdzi się przepis: Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA
10. Ciemna czekolada
Grupa żywności: inne
Desery zazwyczaj nie figurują na liście zdrowej żywności, ale ciemna czekolada jest godnym uwagi wyjątkiem. Kakao w ciemnej czekoladzie jest pełne korzyści zdrowotnych, szczególnie ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które pomagają regulować przepływ krwi i ciśnienie krwi – daje to ciemnej czekoladzie zdolność zwalczania chorób serca. Ciemna czekolada jest tak dobra dla zdrowia, że można ją jeść codziennie.