Szałwia

Szałwia to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale rozprzestrzeniła się poza tym obszarem. Jest uprawiana w wielu krajach świata. Najcenniejszą część rośliny stanowią liście, z których wytwarza się posiadający prozdrowotne działanie olejek eteryczny.

Kwiaty i łodygi wykorzystywane są o wiele rzadziej. Zawiera liczne olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz wapń, potas, sód, magnez, cynk i żelazo. Szałwia posiada przede wszystkim działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Znana jest ze swoich właściwości rozkurczowych, moczopędnych i żółciopędnych. Pomaga regulować obfite miesiączki, poprawia pracę układu trawiennego oraz obniża poziom cukru we krwi. Szałwia jako przyprawa może być używana zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Oczywiście zdecydowanie lepiej dodać do wybranych potraw dopiero co zerwane listki rośliny.

Cechują się one przyjemniejszym zapachem i mniej gorzkawym smakiem. Idealnie nada się też do doprawienia drobiu oraz ryb, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach. Warto również dodać odrobinę szałwii do warzywnej sałatki.

Pomysły na dania z szałwią: