Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch.
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
300
kcalWyjątkowa odsłona tradycyjnego pesto. Szałwia, cytryna, orzechy włoskie i parmezan. Wyśmienite, mniej znane włoskie pesto.
Składniki:
1 mniejszy ząbek czosnku BIO
100 g orzechów włoskich
1 cytryna
100 g parmezanu
20 g świeżych liści szałwii
50 ml oliwy z oliwek
sól morska
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz wrzątkiem i rozmasuj na blacie. Otrzyj z niej skórkę – jedynie żółtą część, staraj się nie naruszać białej gorzkawej warstwy pod spodem. Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
- W blenderze umieść orzechy, parmezan, czosnek, skórkę i sok cytrynowy, oliwę, odrobinę soli morskiej i liście szałwii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twarożku.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z SycyliiMasło orzechowe z orzeszków ziemnych
Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Ciastka z masła orzechowego z TikToka
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
aromat którego nie da się zapomnieć
aromat którego nie da się zapomnieć