Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch.
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
40
min.Kalorie
300
kcalWyjątkowa odsłona tradycyjnego pesto. Szałwia, cytryna, orzechy włoskie i parmezan. Wyśmienite, mniej znane włoskie pesto.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 mniejszy ząbek 1 czosnku BIO
100 g 100 orzechów włoskich
1 1 cytryna
100 g 100 parmezanu
20 g 20 świeżych liści szałwii
50 ml 50 oliwy z oliwek
sól morska
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz wrzątkiem i rozmasuj na blacie. Otrzyj z niej skórkę – jedynie żółtą część, staraj się nie naruszać białej gorzkawej warstwy pod spodem. Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
- W blenderze umieść orzechy, parmezan, czosnek, skórkę i sok cytrynowy, oliwę, odrobinę soli morskiej i liście szałwii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twarożku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z SycyliiMasło orzechowe z orzeszków ziemnych
Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Ciastka z masła orzechowego z TikToka
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
aromat którego nie da się zapomnieć
aromat którego nie da się zapomnieć