Przepis | Strona główna | Sosy | Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą
Pesto szałwiowo - orzechowe z cytrusową nutą

Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą

Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch.

Pesto szałwiowo - orzechowe z cytrusową nutą

Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SosyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Wyjątkowa odsłona tradycyjnego pesto. Szałwia, cytryna, orzechy włoskie i parmezan. Wyśmienite, mniej znane włoskie pesto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 mniejszy ząbek 1 czosnku BIO

  • 100 g 100 orzechów włoskich

  • 1 1 cytryna

  • 100 g 100 parmezanu

  • 20 g 20 świeżych liści szałwii

  • 50 ml 50 oliwy z oliwek

  • sól morska

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę sparz wrzątkiem i rozmasuj na blacie. Otrzyj z niej skórkę – jedynie żółtą część, staraj się nie naruszać białej gorzkawej warstwy pod spodem. Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
  • W blenderze umieść orzechy, parmezan, czosnek, skórkę i sok cytrynowy, oliwę, odrobinę soli morskiej i liście szałwii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twarożku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

2 komentarze

  1. aromat którego nie da się zapomnieć

  2. aromat którego nie da się zapomnieć

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*