Przepis | Strona główna | Sosy | Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą
Pesto szałwiowo - orzechowe z cytrusową nutą

Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą

Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch.

Pesto szałwiowo - orzechowe z cytrusową nutą

Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SosyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Wyjątkowa odsłona tradycyjnego pesto. Szałwia, cytryna, orzechy włoskie i parmezan. Wyśmienite, mniej znane włoskie pesto.

Składniki:

  • 1 mniejszy ząbek czosnku BIO

  • 100 g orzechów włoskich

  • 1 cytryna

  • 100 g parmezanu

  • 20 g świeżych liści szałwii

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • sól morska


Sposób przygotowania:

  • Cytrynę sparz wrzątkiem i rozmasuj na blacie. Otrzyj z niej skórkę – jedynie żółtą część, staraj się nie naruszać białej gorzkawej warstwy pod spodem. Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
  • W blenderze umieść orzechy, parmezan, czosnek, skórkę i sok cytrynowy, oliwę, odrobinę soli morskiej i liście szałwii. Zmiksuj do uzyskania konsystencji twarożku.

2 komentarze

  1. aromat którego nie da się zapomnieć

  2. aromat którego nie da się zapomnieć

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*