Przepis | Strona główna | Dania główne | Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem
Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem

Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem

Soczyste płaty piersi kurczaka, okryte plastrami szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Po usmażeniu skropione deglasowanym sosem z patelni, z dodatkiem białego wina. Odrobina włoskiej kuchni w przystępnej, prostej w przygotowaniu wersji.

Saltimbocca z szałwią i szynką parmeńską duszona w białym winie

5 od 48 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

190

kcal

Włoska Saltimbocca alla Romana. Smażone piersi kurczaka pokryte szynką parmeńską i świeżą szałwią. Skropione sosem z białego wina.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 4 plastry szynki parmeńskiej

  • kilka listków świeżej szałwii

  • 1 lampka białego wytrawnego wina

  • sól morska

  • 100 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  • Filety piersi kurczaka oczyść z ewentualnych żyłek. Jeśli są duże, przekrój je na pół wzdłuż płaszczyzny.
  • Oprósz solą morską. Na wierzch piesi ułóż plastry szynki parmeńskiej oraz listki świeżej szałwii. Przekłuj wykałaczkami, by dodatki solidnie trzymały się na powierzchni.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, z każdej strony. Mięso powinno delikatnie się zarumienić. Po usmażeniu przełóż na talerze do serwowania.
  • Na tą samą patelnię wlej białe wino i gotuj kilka minut do zredukowania nadmiaru płynu. Będzie on aromatyczny, ponieważ zawiera aromatyczne pozostałości po smażeniu. Przygotowanym winnym sosem skrop kawałki kurczaka.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Przepis zmodyfikowany co nieco przeze mnie, pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. najlepsza pierś kurczaka to właśnie satimbocca według mnie

  2. filet wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny

  3. przepyszny filet, soczysty i idealnie aromatyczny

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image