Przepis | Strona główna | Dania główne | Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem
Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem

Saltimbocca z szałwią, szynką parmeńską i winem

Soczyste płaty piersi kurczaka, okryte plastrami szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Po usmażeniu skropione deglasowanym sosem z patelni, z dodatkiem białego wina. Odrobina włoskiej kuchni w przystępnej, prostej w przygotowaniu wersji.

Saltimbocca z szałwią i szynką parmeńską duszona w białym winie

Saltimbocca z szałwią i szynką parmeńską duszona w białym winie

5 od 47 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

190

kcal

Włoska Saltimbocca alla Romana. Smażone piersi kurczaka pokryte szynką parmeńską i świeżą szałwią. Skropione sosem z białego wina.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 4 plastry szynki parmeńskiej

  • kilka listków świeżej szałwii

  • 1 lampka białego wytrawnego wina

  • sól morska

  • 100 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Filety piersi kurczaka oczyść z ewentualnych żyłek. Jeśli są duże, przekrój je na pół wzdłuż płaszczyzny.
  • Oprósz solą morską. Na wierzch piesi ułóż plastry szynki parmeńskiej oraz listki świeżej szałwii. Przekłuj wykałaczkami, by dodatki solidnie trzymały się na powierzchni.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, z każdej strony. Mięso powinno delikatnie się zarumienić. Po usmażeniu przełóż na talerze do serwowania.
  • Na tą samą patelnię wlej białe wino i gotuj kilka minut do zredukowania nadmiaru płynu. Będzie on aromatyczny, ponieważ zawiera aromatyczne pozostałości po smażeniu. Przygotowanym winnym sosem skrop kawałki kurczaka.

Uwagi:

  • Przepis zmodyfikowany co nieco przeze mnie, pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

3 komentarze

  1. najlepsza pierś kurczaka to właśnie satimbocca według mnie

  2. filet wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny

  3. przepyszny filet, soczysty i idealnie aromatyczny

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*