Soczyste płaty piersi kurczaka, okryte plastrami szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Po usmażeniu skropione deglasowanym sosem z patelni, z dodatkiem białego wina. Odrobina włoskiej kuchni w przystępnej, prostej w przygotowaniu wersji.
Saltimbocca z szałwią i szynką parmeńską duszona w białym winie
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Smażenie
20
min.Kalorie
190
kcalWłoska Saltimbocca alla Romana. Smażone piersi kurczaka pokryte szynką parmeńską i świeżą szałwią. Skropione sosem z białego wina.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
4 plastry szynki parmeńskiej
kilka listków świeżej szałwii
1 lampka białego wytrawnego wina
sól morska
100 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Filety piersi kurczaka oczyść z ewentualnych żyłek. Jeśli są duże, przekrój je na pół wzdłuż płaszczyzny.
- Oprósz solą morską. Na wierzch piesi ułóż plastry szynki parmeńskiej oraz listki świeżej szałwii. Przekłuj wykałaczkami, by dodatki solidnie trzymały się na powierzchni.
- Smaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, z każdej strony. Mięso powinno delikatnie się zarumienić. Po usmażeniu przełóż na talerze do serwowania.
- Na tą samą patelnię wlej białe wino i gotuj kilka minut do zredukowania nadmiaru płynu. Będzie on aromatyczny, ponieważ zawiera aromatyczne pozostałości po smażeniu. Przygotowanym winnym sosem skrop kawałki kurczaka.
Uwagi:
- Przepis zmodyfikowany co nieco przeze mnie, pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarelląDyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka
Przepis na kurczaka na butelce piwa
Yakitori czyli japoński grillowany szaszłyk
Wędzenie kurczaka tradycyjną metodą
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
najlepsza pierś kurczaka to właśnie satimbocca według mnie
filet wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny
przepyszny filet, soczysty i idealnie aromatyczny