Szampan

Szampan to rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Jest bogaty w przyswajalne sole mineralne, w szczególności potas, wapń, magnez i siarkę.

Zawiera również fosfor, lit i cynk. Szampan wpływa korzystnie na regulację w systemie nerwowym, jest moczopędny, posiada właściwości oczyszczające, detoksykacyjne i przeciwzapalne oraz działa na reumatyzmy, stany zapalne górnych dróg oddechowych i alergie. Istnieją szampany białe i różowe a technologia ich produkcji jest trudna i skomplikowana. Do prawdziwych szampanów nie dodaje się dwutlenku węgla. Muszą także przejść podwójną fermentację, z czego druga powstaje naturalnie podczas dojrzewania w butelce.

Duża część jego atrakcyjności wynika z „bąbelków”, które wylewają się, gdy butelka zostanie odkorkowana. W zależności od ilości cukru, szampan może być półsłodki lub wytrawny. Do produkcji szampanów używa się trzech szczepów winogron: pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay.

Przepisy z szampanem: