Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą
Eton Mess deser z truskawkami i bezą

Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą

Najdoskonalszy i najprostszy na świecie deser w pucharkach. Przepyszne połączenie dojrzałych truskawek, ubitej słodkiej śmietanki i chrupiącej bezy. Zdecydowanie przysmak numer 1 podczas sezonu na soczyste polskie truskawki. W dodatku składa się tylko z kilku podstawowych, ogólnodostępnych składników. Dlatego taki podwieczorek posiada same zalety.

Truskawki to jedynie jedna z wariacji na temat deseru. Można je zastąpić lub połączyć innymi owocami lata: malinami, jagodami, jeżynami. Smacznie skomponują się również brzoskwinie, nektarynki czy melon. Deser można udekorować też płatkami migdałów.

Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą

Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: AngielskaTrudność: Średnia
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

220

kcal

Eton mess aux fraises to wariacja angielskiego deseru. Bezy połączone z ubitą śmietanką i świeżymi truskawkami, całość dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 200 g dojrzałych truskawek

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 % mocno schłodzonej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki drobnego cukru

  • 100 g pokruszonej bezy


Sposób przygotowania:

  • Świeże truskawki opłukać w wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Usunąć szypułki i podzielić truskawki na 2 części.
  • Połowę truskawek zblendować z drobnym cukrem na gładki sos. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę lub plasterki.
  • Schłodzoną śmietankę 30 % ubić mikserem na sztywną pianę, pod sam koniec dodać cukier puder. Do śmietanki wsypać kawałki pokruszonej bezy i wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • Śmietankę bezową nałożyć po pucharków. Polać truskawkowym musem i udekorować kawałkami świeżych truskawek.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*