Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą
Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą

Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą

Dojrzałe truskawki, bita śmietanka kremówka i chrupiące beziki. Numer 1 w czasie sezonu na soczyste, polskie truskawki. Przygotuj w zwykłej miseczce deserowej, pucharku lub kieliszkach do szampana. W moim przepisie przygotowałam wersję nieco lżejszą, jedną warstwę słodkiej śmietanki zastąpiłam warstwą jogurtu naturalnego. Deser jest nieco lżejszy i mniej słodki.

Truskawki to jedynie jedna z wariacji na temat deseru. Można je zastąpić lub połączyć innymi owocami lata: malinami, jagodami, jeżynami. Smacznie skomponują się również brzoskwinie, nektarynki czy melon. Deser można udekorować też płatkami migdałów.

Eton mess truskawkowy z bezikami i jogurtem naturalnym

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: AngielskaTrudność: Średnia
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

220

kcal

Eton mess aux fraises to wariacja angielskiego deseru. Bezy połączone z ubitą śmietanką i świeżymi truskawkami, całość dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 200 g dojrzałych, świeżych truskawek

  • 300 ml jogurtu naturalnego

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30 % mocno schłodzonej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki drobnego cukru

  • 100 g pokruszonej bezy


Sposób przygotowania:

  • Na dno pucharków lub kieliszków wlej jogurt naturalny.
  • Świeże truskawki opłucz w chłodnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym, usuń szypułki. 2/3 truskawek pokrój w plasterki lub kostkę, wyłóż je na warstwę jogurtu naturalnego. Pozostałą część zblenduj z drobnym cukrem na gładki mus truskawkowy, sos odstaw na bok.
  • Schłodzoną śmietankę 30 % ubij mikserem na sztywną pianę, pod sam koniec dodaj cukier puder. Do bitej śmietanki wsyp pokruszone bezy i wymieszaj szpatułką. Śmietankę bezową wyłóż jako kolejną warstwę. Polej po wierzchu truskawkowym musem. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę/

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*