Wołowina

Wołowina jest mięsem uznawanym za szlachetne. Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznej kruchości oraz barwie i smaku. Dokonując zakupu tego gatunku mięsa, należy dokonać także wyboru co do jego części, które różnią się zarówno strukturą, smakiem, jak i zastosowaniem kulinarnym.

Wołowina charakteryzuje się średnią zawartością tłuszczów i jednocześnie wysoką wartością niezwykle dobrze przyswajalnego białka. Zawiera witaminy B1, B6 i B12 oraz minerały takie jak: żelazo, cynk i fosfor. Chroni układ nerwowy, usprawnia metabolizm, wpływa korzystnie na odporność oraz funkcjonowanie układ nerwowego, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia pamięć i koncentrację. Świetnie nadaje się dla osób budujących masę mięśniową i dbających o sylwetkę oraz w celu profilaktyki anemii i niedokrwistości, zwłaszcza kobiet w okresie menstruacji. Wołowinę można smażyć, gotować, dusić a także grillować.

Wykorzystuje się ją do przygotowywania m. in.: gulaszu, steków, klopsów, wywarów mięsnych, zup, a także rolad. Powstaje z niej tatar i carpaccio.

Przepisy na wołowinę: