Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Przepis na teksańskie ostre chili con carne
Przepis na teksańskie ostre chili con carne

Przepis na teksańskie ostre chili con carne

Szczegóły:

Porcje

4 porcje

Przygotowanie

10 minut

Gotowanie

30 minut

Kalorie

200 kcal

Chili con carne jest to tradycyjna potrawa kuchni prosto z Teksasu (choć pochodzi z Meksyku), spotykana często jako fast food w amerykańskich przydrożnych barach i restauracjach.

Główne składniki chili con carne to różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekana wołowina. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.

Jest to bardzo popularne w Teksasie choć oryginalnie pochodzi z Meksyku. Jednak mieszkańcy teksasu poprzez swoje dodatki wprowadzili na stałe do swojego menu chili con carne i w USA uznawane jest już za swoje, lokalne.

Pikantne Chili con carne prosto z Meksyku

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

200

kcal

Chili con carne jest to tradycyjna potrawa kuchni prosto z Teksasu (choć pochodzi z Meksyku), spotykana często jako fast food w amerykańskich przydrożnych barach.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 100 g boczku

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 czerwona papryka

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 1 papryczka jalapeno

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 400 g pomidorów z puszki

  • 100 ml gorącego bulionu wołowego

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól dla smaku

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy olej w dużym rondlu. Dodajmy posiekane w kostkę warzywa: cebulę, czosnek, ostre papryczki oraz boczek. Podsmażamy mieszając, do momentu zeszklenia cebuli.
  • Dodajmy pokrojoną czerwoną paprykę oraz mieloną wołowinę. Smażmy nie przerywając mieszania, na średnim płomieniu, aż mięso się zetnie.
  • Dodajmy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wlewamy gorący bulion i dusimy około 30 minut czasu. Nasze chili con carne powinno w tym czasie zgęstnieć i nabrać konsystencji przypominającej leczo.
  • Pod sam koniec gotowania dodajemy fasolę czerwoną, i podgrzewajmy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku cukrem i solą.
  • Podawajmy klasycznie tak jak ma to miejsce w kuchni meksykańskiej, z opieczonymi tortillami pszennymi.

Uwagi:

  • Można także dodać słodką kukurydzę z puszki.

Jeden komentarz

  1. Zaproponowano w: Poradnik ProstePesto. Biała fasola i jej wartość odżywcza | ProstePesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*