Hawajskie burgery to ciekawa propozycja dla osób, które poszukują świeżego smaku podczas grilowania. Dodatek ananasa sprawia, że ze smakiem zjedzą go nawet największe niejadki.
Burger Hawajski. Pyszny burger z anasem z grilla
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
350
kcalHawajskie burgery to ciekawa propozycja dla osób, które poszukują świeżego smaku podczas grilowania. Dodatek ananasa sprawia, że ze zje się go ze smakiem.
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
4 bułki hamburgerowe
4 krążki ananasa z puszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
mielony imbir
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
1 żółtko z jajka
liście sałaty
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe przełożyć do miski. Następnie do niego dodajemy sos sojowy oraz żółtko i wsypujemy mielony czosnek, 3/4 łyżeczki soli oraz po pół łyżeczki mielonego imbiru, słodkiej i ostrej papryki. Starannie wyrabiamy masę na burgery;
- Liście sałaty opłuczmy pod bieżącą wodą, osuszmy na papierowym ręczniku kuchennym. Bułki rozkrójmy na połówki. Osączmy z zalewy plastry ananasa;
- Przygotujmy tacki do grilla. Z przygotowanej masy mięsnej uformujmy cztery kulki. Spłaszczmy je, ułóżmy na tacce. Grillujmy po kilka minut z każdej strony. Na drugiej tacce opieczmy połówki bułek oraz krążki ananasa;
- Spody bułek obłóżmy liśćmi sałaty. Nałóżmy burgery i krążki grillowanego ananasa. Przykryjmy wierzchami bułek;
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto