Hawajskie burgery to ciekawa propozycja dla osób, które poszukują świeżego smaku podczas grilowania. Dodatek ananasa sprawia, że ze smakiem zjedzą go nawet największe niejadki.
Burger Hawajski. Pyszny burger z anasem z grilla
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
350
kcalHawajskie burgery to ciekawa propozycja dla osób, które poszukują świeżego smaku podczas grilowania. Dodatek ananasa sprawia, że ze zje się go ze smakiem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 mielonej wołowiny
4 bułki 4 hamburgerowe
4 krążki 4 ananasa z puszki
1 łyżka 1 sosu sojowego
1 łyżeczka 1 suszonego czosnku
mielony imbir
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
1 żółtko 1 z jajka
liście sałaty
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe przełożyć do miski. Następnie do niego dodajemy sos sojowy oraz żółtko i wsypujemy mielony czosnek, 3/4 łyżeczki soli oraz po pół łyżeczki mielonego imbiru, słodkiej i ostrej papryki. Starannie wyrabiamy masę na burgery;
- Liście sałaty opłuczmy pod bieżącą wodą, osuszmy na papierowym ręczniku kuchennym. Bułki rozkrójmy na połówki. Osączmy z zalewy plastry ananasa;
- Przygotujmy tacki do grilla. Z przygotowanej masy mięsnej uformujmy cztery kulki. Spłaszczmy je, ułóżmy na tacce. Grillujmy po kilka minut z każdej strony. Na drugiej tacce opieczmy połówki bułek oraz krążki ananasa;
- Spody bułek obłóżmy liśćmi sałaty. Nałóżmy burgery i krążki grillowanego ananasa. Przykryjmy wierzchami bułek;
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Wegetariański burger kalafiorowy z frytkamiAmerykańskie burgery z soczystą wołowiną
Szarpana wieprzowina w burgerach amerykańskich
Mini Burgery. Przepis na mini bułeczki
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy
Burgery na ostro. Przepis na piekielne burgery