Żeberka jest to mięso wieprzowe. W sklepach można dostać je w dwóch wersjach: paska lub trójkąta – zależy to od fragmentu, z którego zostały wycięte. Żeberka w formie trójkąta nazywane bywają ekstra mięsnymi, ponieważ zawierają więcej mięsa względem kości niż żeberka w formie paska, natomiast mięso z tych drugich jest delikatniejsze.
Warto wybierać świeże mięso, o ciemnoróżowym kolorze i neutralnym zapachu. Dodatkowa warstwa tłuszczu wcale nie jest ich wadą, jeśli planujemy smażenie (choćby wstępne) mięsa – tłuszcz wytopi się i sprawi, że danie będzie smaczniejsze. Oby dwa rodzaje doskonale nadają się do smażenia, duszenia, pieczenia lub grillowania. Mięso z żeberek jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych takich jak: żelazo, potas i sód. Można je przygotować na steki sposobów: w winie, piwie, coli, marynacie, warzywach, ziołach i najróżniejszych sosach.
Żeberka świetnie komponują się z różnymi dodatkami – na przykład pieczonymi ziemniakami lub kopytkami. Doskonale pasuje do nich kiszona kapusta lub sezonowa sałatka. Na bazie wywaru z żeberek można ugotować zupę m. in. żur. Należą do nielicznych mięs, które najlepiej jadać palcami.