Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie

Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie

Czy można cieszyć się pysznymi żeberkami z chrupiącą skórką jak prosto ściągniętymi z grilla przez cały rok? Oczywiście, że tak. Tak właśnie robią amerykanie. Na ich stołach przez cały rok, nie tylko sezon grillowy, goszczą żeberka.

A gdy nie da się rozłożyć grilla robią je w piekarniku. A chrupiącą skórkę uzyskują poprzez dodanie do marynaty miodu. Wypróbuj nasz doskonały przepis, który został przywieziony prosto z USA.

Piekielnie smaczne żeberka w słodko pikantnej odsłonie

Piekielnie smaczne żeberka w słodko pikantnej odsłonie

5 z 15 głosów
Danie: GłówneKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

40

min.
Kalorie

300

kcal

Chcesz cieszyć się żeberkami chrupiącymi jak z grilla przez cały rok? Wypróbuj nasz amerykański przepis na żeberka miodowe!

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 żeberek

  • 2 2 średnie cebule

  • 3 łyżki 3 miodu

  • 2 2 liście laurowe

  • 3 3 ziarenka pieprzu

  • 3 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 400 g 400 ketchupu

  • 1 łyżka 1 oleju

  • 1/2 łyżeczki 1/2 tabasco

  • 4 łyżki 4 sosu sojowego

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut.
  • Po 20 minutach żeberka wyciągamy i studzimy. Wywar możemy wykorzystać na przykład do przygotowania zupy, tu już nam nie będzie potrzebny.
  • Czas na marynatę do żeberek. W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż się zeszkli.
  • W dużym naczyniu mieszamy ketchup z zeszkloną cebulą, miodem, tabasco i sosem sojowym. Doprawiamy też solą i pieprzem do smaku.
  • Wkładamy ostudzone żeberka do marynaty i bardzo dokładnie mieszamy, aby marynata dotarła w każdy zakamarek. Tak zamarynowane mięso w marynacie odkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby nabrało smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na blasze. Pieczemy przez około 80-90 minut aż żeberka zarumienią się i będą miały chrupiącą skórkę.
  • SPOSÓB PODANIA
  • Po upieczeniu żeberka wykładamy na talerz. W amerykańskim stylu możemy je podać bądź z ketchupem bądź też jako żeberka z sosem barbecue.
  • Można do tego podać także frytki, talarki bądź też ziemniaki zapiekane.
  • Fajną opcją jest zapieczenie ziemniaczków w folii aluminiowej, gdy mamy już rozgrzany piekarnik.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

4 komentarze

  1. nawet w Ameryce nie jedliśmy tak dobrych!

  2. jolalojalna

    mistrzostwo świata! to chyba był najlepszy obiad na świecie

  3. Kamilooos

    wyszło pysznie, nic dodać nic ująć

  4. kokosanka

    żeberka i miód są idealnym połączeniem, pyszny przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*