Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Grochówka – wojskowa zupa grochowa na żeberkach
Grochówka wojskowa zupa grochowa po polsku

Grochówka – wojskowa zupa grochowa na żeberkach

Pyszna zupa grochowa grochówka wojskowa. Bulion gotowany na żeberkach, duży groch jasiek i krucha kiełbasa. Prawdziwe wojskowe danie o sycących właściwościach. Zupę tą z powodzeniem możemy zaserwować jako połączenie pierwszego i drugiego dania, ze względu na pożywność.

Wojskowa zupa grochowa z kiełbasą

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

85

kcal

Wojskowa grochówka w tradycyjnym polskim wykonaniu. Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasą, gotowana na żeberkach. Zaspokoi nawet największy głód.

Składniki:

  • 300 g żeberek wieprzowych (surowych lub wędzonych)

  • 500 g grochu typu jasiek wcześniej namoczonego

  • 200 g kruchej kiełbasy

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • 1 cebula

  • 4 ziemniaki

  • 50 g gęstej śmietany 12 lub 18%

  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy 3 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Dodajemy do wywaru namoczony wcześniej groch oraz pokrojone w plasterki warzywa (ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i cebulę). Gotujemy kolejne 30 minut do miękkości dodanych składników.
  • Pod sam koniec wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zakłócamy gęstą śmietaną.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Od kiedy w grochówce nie ma grochu? To jest co najwyżej zupa fasolowa. Grochówka, zwłaszcza wojskowa, ma w składzie groch, a nie fasolę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image