Od zawsze do mycia kuchni używałem płynów do mycia szyb. Doskonale zmywały wszelkie powierzchnie, blaty itd. Jednak uświadomiłem sobie, że płyn ten ma kontakt z żywnością i zastanawiałem się jaki to może mieć wpływ na zdrowie. Lektura składu nie napajała optymizmem. Dlatego też postanowiłem przygotować samodzielnie recepturę domowego płynu do mycia powierzchni kuchennych.
Wiedziałem, że chcę przygotować płyn na bazie octu i spirytusu no i oczywiście wody. Jednak problem był z dobraniem składników, ich proporcji. Był też oczywiście problem z zapachem octu, który niwelowałem cytryną. Jednak dodając za dużo cytryny można było sprawić, że blaty po umyciu były lepkie. Ale metodą prób i błędów doszedłem do idealnej proporcji składników.
Nie jest to także tanie rozwiązanie. Przygotowanie 750ml płynu to około 20,00 złotych. Wszystko ze względu na cenę spirytusu. Jeśli ktoś ma dojścia do tańszego, cena drastycznie spadnie. Ale moim zdaniem warto wydać tyle na utrzymanie higieny blatów kuchennych.