Przepis | Strona główna | BIO chemia | Domowy BIO płyn do mycia powierzchni kuchennych
Domowy BIO płyn do mycia powierzchni kuchennych

Domowy BIO płyn do mycia powierzchni kuchennych

Od zawsze do mycia kuchni używałem płynów do mycia szyb. Doskonale zmywały wszelkie powierzchnie, blaty itd. Jednak uświadomiłem sobie, że płyn ten ma kontakt z żywnością i zastanawiałem się jaki to może mieć wpływ na zdrowie. Lektura składu nie napajała optymizmem. Dlatego też postanowiłem przygotować samodzielnie recepturę domowego płynu do mycia powierzchni kuchennych.

Wiedziałem, że chcę przygotować płyn na bazie octu i spirytusu no i oczywiście wody. Jednak problem był z dobraniem składników, ich proporcji. Był też oczywiście problem z zapachem octu, który niwelowałem cytryną. Jednak dodając za dużo cytryny można było sprawić, że blaty po umyciu były lepkie. Ale metodą prób i błędów doszedłem do idealnej proporcji składników.

Nie jest to także tanie rozwiązanie. Przygotowanie 750ml płynu to około 20,00 złotych. Wszystko ze względu na cenę spirytusu. Jeśli ktoś ma dojścia do tańszego, cena drastycznie spadnie. Ale moim zdaniem warto wydać tyle na utrzymanie higieny blatów kuchennych.

Domowy BIO płyn do mycia powierzchni kuchennych

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ChemiaKuchnia: DomowaTrudność: Łatwe
Pojemność

750

ml
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

100

kcal

Do czyszczenia kuchni, szczególnie blatów kuchennych, starajmy się używać przyjaznych środków i chemii domowej przygotowanej naturalnie.

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 100 ml octu

  • 100 ml spirytusu

  • 50 ml soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w płynie

Sposób przygotowania:

  • Używam przeważnie butelek po płynach do spryskiwaczy. Większość z nich ma pojemność 750ml więc na taką pojemność przygotowałem proporcję. Butelkę dokładnie myjemy.
  • Zacznijmy od spirytusu. Przyjąłem, że eliksir ma mieć około 15% alkoholu. Dlatego też najlepiej użyć małej “małpki” spirytusu czyli 100ml. Wlewamy więc małpkę spirytusu do butelki.
  • Do tego dodajemy tyle samo octu – ja po prostu przelewam spirytus do butelki a następnie małpka służy mi za miarkę na ocet. Więc w tym kroku odmierzamy 100ml octu używając pustej małpki po spirytusie i wlewamy do butelki.
  • Kolejnym krokiem jest niwelacja zapachu octowego. W tym celu musimy go zamaskować cytryną. Kwasek cytrynowy to też genialny środek czyszczący. Ja używam soku cytrynowego (kwasku cytrynowego) w płynie Ale można też samodzielnie wycisnąć cytrynę – przefiltrujmy jednak wyciskany sok z cytryny przez gazę, aby nie zapchało nam dyfuzora. Odmierzamy 50ml (czyli pół małpki) i wlewamy do butelki.
  • Dolewamy wody do pełna wejdzie nam tam około 500ml. Płyn nadaje się do użycia od razu po wymieszaniu.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image