Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami

Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami

Wyborna zupa czosnkowo – ziemniaczana według lekko zmodyfikowanego przepisu Magdy Gessler. Przepis ten podpatrzyłam kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, gdzie zupa zachwyciła wszystkich swoim smakiem.

Zupa czosnkowa jest delikatna, nie jest to przenikający czosnkowy aromat. Czosnek jest wyczuwalny, jednak bez nieprzyjemnej woni i aromatu. Krem jest naprawdę przepyszny.

Kremowa zupa z czosnku i ziemniaków wg przepisu Magdy Gessler

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

115

kcal

Kremowa zupa ze smażonego czosnku i młodych ziemniaków. Przepyszny przepis zainspirowany wariacją z Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler.

Składniki:

  • BULION JARZYNOWY
  • 1,5 litra chłodnej wody

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek pora

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka ziarenek kolorowego pieprzu

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • ZUPA KREM
  • 8 ząbków czosnku BIO

  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia

  • 5 małych młodych ziemniaków

  • 2 cebulki szalotki

  • gałka muszkatołowa

  • sól i mielony biały pieprz

  • 50 g gęstej śmietany

  • DODATKOWO
  • grzanki z masłem czosnkowym


Sposób przygotowania:

  • WYWAR JARZYNOWY
  • Rozpoczynamy od przygotowania wywaru z bukietu warzyw, który będzie bazą naszej zupy. Wszystkie jarzyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bulion.
  • Cebuli, czosnku oraz pora nie obieramy ze skórki. Dodajemy je w całości, dzięki czemu uzyskamy bogatszy kolor i aromat wywaru. Do garnka wkładamy także natkę pietruszki oraz przyprawy.
  • Składniki zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku. Gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką około 1 godzinę. Wywar nie powinien intensywnie bulgotać, jedynie delikatnie mrugać przez cały czas gotowania.
  • ZUPA KREM
  • Na patelni z olejem roślinnym smażymy ząbki czosnku. Czosnku nie obieramy wcześniej z łupinki, smażymy go w całości. Proces smażenia powinien trwać mniej więcej 20 minut, w tym czasie czosnek rozgotuje się do miękkości. Należy uważać by czosnek nie zaczął się przypalać, w razie konieczności można zwiększyć ilość tłuszczu podczas smażenia.
  • Do klarownego, przecedzonego wywaru jarzynowego wkładamy obrane i pokrojone młode ziemniaki. Gotujemy je do miękkości. Na patelni z masłem podsmażamy posiekaną w pióra cebulę szalotkę – cebula powinna się zeszklić, ale nie rumienić.
  • Czosnek przecieramy przez sitko, by pozbyć się skórki i włókien. Do garnka z gotującymi się ziemniakami przekładamy przetarty czosnek oraz 4 łyżki oleju na którym się smażył. Olej z czosnku jest bardzo aromatyczny i zapewni naszej zupie intensywniejszy smak.
  • Do zupy dodajemy zeszkloną szalotkę. Całość blendujemy do gładkości kremu. Dodajemy gęstą śmietankę oraz przyprawiamy, warto użyć świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

Uwagi:

  • Zupę serwujemy z chrupiącymi grzankami z masłem czosnkowym.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*