Wyborna zupa czosnkowo – ziemniaczana według lekko zmodyfikowanego przepisu Magdy Gessler. Przepis ten podpatrzyłam kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, gdzie zupa zachwyciła wszystkich swoim smakiem.
Zupa czosnkowa jest delikatna, nie jest to przenikający czosnkowy aromat. Czosnek jest wyczuwalny, jednak bez nieprzyjemnej woni i aromatu. Krem jest naprawdę przepyszny.
Kremowa zupa z czosnku i ziemniaków wg przepisu Magdy Gessler
4
porcje30
min.50
min.115
kcalKremowa zupa ze smażonego czosnku i młodych ziemniaków. Przepyszny przepis zainspirowany wariacją z Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BULION JARZYNOWY
1,5 litra 1,5 chłodnej wody
2 2 marchewki
1 1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 1 cebula
2 2 ząbki czosnku
kawałek pora
natka pietruszki
1 łyżka 1 ziarenek kolorowego pieprzu
3 3 kulki ziela angielskiego
3 3 liście laurowe
- ZUPA KREM
8 8 ząbków czosnku BIO
50 ml 50 oleju roślinnego do smażenia
5 5 małych młodych ziemniaków
2 2 cebulki szalotki
gałka muszkatołowa
sól i mielony biały pieprz
50 g 50 gęstej śmietany
- DODATKOWO
grzanki z masłem czosnkowym
Sposób przygotowania:
- WYWAR JARZYNOWY
- Rozpoczynamy od przygotowania wywaru z bukietu warzyw, który będzie bazą naszej zupy. Wszystkie jarzyny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bulion.
- Cebuli, czosnku oraz pora nie obieramy ze skórki. Dodajemy je w całości, dzięki czemu uzyskamy bogatszy kolor i aromat wywaru. Do garnka wkładamy także natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Składniki zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku. Gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką około 1 godzinę. Wywar nie powinien intensywnie bulgotać, jedynie delikatnie mrugać przez cały czas gotowania.
- ZUPA KREM
- Na patelni z olejem roślinnym smażymy ząbki czosnku. Czosnku nie obieramy wcześniej z łupinki, smażymy go w całości. Proces smażenia powinien trwać mniej więcej 20 minut, w tym czasie czosnek rozgotuje się do miękkości. Należy uważać by czosnek nie zaczął się przypalać, w razie konieczności można zwiększyć ilość tłuszczu podczas smażenia.
- Do klarownego, przecedzonego wywaru jarzynowego wkładamy obrane i pokrojone młode ziemniaki. Gotujemy je do miękkości. Na patelni z masłem podsmażamy posiekaną w pióra cebulę szalotkę – cebula powinna się zeszklić, ale nie rumienić.
- Czosnek przecieramy przez sitko, by pozbyć się skórki i włókien. Do garnka z gotującymi się ziemniakami przekładamy przetarty czosnek oraz 4 łyżki oleju na którym się smażył. Olej z czosnku jest bardzo aromatyczny i zapewni naszej zupie intensywniejszy smak.
- Do zupy dodajemy zeszkloną szalotkę. Całość blendujemy do gładkości kremu. Dodajemy gęstą śmietankę oraz przyprawiamy, warto użyć świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Uwagi:
- Zupę serwujemy z chrupiącymi grzankami z masłem czosnkowym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku