Domowy majonez przebije te sklepowe

Domowy majonez z wariancjami co dnia

Przedstawiamy uniwersalny przepis na domowy majonez z różnymi wariancjami. Tylko z żółtkiem lub z całym jajkiem. Z olejem rzepakowym lub oliwą. Z musztardą różnych gatunków, z octem lub bez. Słodzony cukrem lub miodem. Zachęcamy do eksperymentowania. Majonez zrobimy w 3 minuty, więc próbujmy, testujmy, mieszajmy składniki i miksujmy swój własny domowy majonez w poszukiwaniu idealnego smaku!

Majonez jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w Polsce. Ten delikatny smak kojarzy się z dzieciństwem. Często wówczas przygotowywane przez nasze babcie lub mamy. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów majonezu. Można wybrać swój ulubiony. Jednak zdrowiej i smaczniej wykonać go samemu w domu.

Własnoręcznie zrobiony majonez może wydawać się czymś bardzo trudnym. Żeby się o tym przekonać warto najpierw spróbować. Do wykonania majonezu potrzebnych będzie tylko kilka dostępnych w każdym domu składników: jajko, musztarda, olej, ocet lub sok z cytryny, sól pieprz i ewentualnie odrobina cukru lub miodu. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Inaczej majonez może się zważyć. Cała lista składników i przepis na majonez krok po kroku poniżej.

Jest wiele przepisów na domowy majonez. Smaki majonezów oferowanych przez różnych producentów też nie są takie same. Tworząc majonez w domu, zmieniając proporcje i modyfikując skład można stworzyć idealny smak dla siebie. Osoby, które z jakichś powodów nie jedzą jajek mogą zrobić domowy majonez na bazie mleka sojowego. We własnym domu można stworzyć idealny majonez dla naszych potrzeb, który jest jednocześnie zdrowszy.

Domowy majonez przebije te sklepowe

5.0 z 33 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: SosyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

3

min.
Mieszanie

3

min.
Kalorie

670

kcal

Majonez jest jednym z najczęściej używanych dodatków w kuchni polskiej. Przywykliśmy jednak do sklepowych i zapomnieliśmy o smaku domowego. Poniżej przedstawiamy przepis na domowy majonez z różnymi wariancjami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 jajko rozmiar L

  • 1 łyżka musztardy (dowolnej według preferencji o czym poniżej)

  • 1 łyżeczka octu (zwykłego, winnego lub ryżowego) lub sok z cytryny lub limonki.

  • 1 szklanka oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek lub z pestek winogron)

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • 1 łyżeczka cukru pudru (lub doskonałym rozwiązaniem jest miód)


Sposób przygotowania:

  • Jajko po sparzeniu należy wbić do wysokiego naczynia. W niektórych przepisach stosuje się samo żółto. Dzięki białku majonez jest bardziej puszysty, ale też ma jaśniejszy kolor.
  • Następnie do jajek należy dodać musztardę. Musztarda podkreśla smak. Powinno jej być około łyżki. Jednak gdy nie przepadamy za jej smakiem, musztardy może być mniej. W zależności od upodobań musztarda może być ostra lub łagodna.
  • Dodajemy łyżeczkę octu. Jeśli chodzi o ocet. Może być ocet winny czy ryżowy. Sprawdzi się sok z cytryny lub limonki. Spotkałam się z przepisami, w których ocet jest pominięty, ze względu na zawartość octu w musztardzie.
  • Do smaku dodajemy sól, pieprz i ewentualnie cukier puder w zależności od uznania. W niektórych przepisach pominięty był cukier, w innych pieprz.
  • Jeśli chodzi o olej potrzebny będzie w ilości około jednej szklanki. Jednak należy pamiętać, że im więcej oleju, tym majonez będzie gęściejszy. Pierwszy majonez warto zrobić z dobrej jakości oleju rzepakowego. Przy kolejnych próbach można go zastąpić intensywną w smaku oliwą z oliwek lub olejem z pestek z winogron, który nie zmienia smaku dań. Do pozostałych składników, w pierwszej kolejności, należy dodać tylko odrobinę oleju. Wszystkie składniki miksować na wolnych obrotach, aż pozostałe składniki dobrze się połączą. Później stopniowo dodajemy resztę oleju małymi strumieniami. Wolne obroty pozwolą na bieżącą kontrolę konsystencji majonezu.
  • Majonez wymaga spokoju i cierpliwości. Gdy konsystencja nas zadowala, majonez należy przełożyć do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce. Domowy majonez pozbawiony jest substancji konserwujących, dlatego może być przechowywany tylko kilka dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Najdoskonalszy domowy majonez świata, te sklepowe nie mają przy nim szans. Jest tak pyszny, że jem go łyżką prosto ze słoika 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*