Przedstawiamy uniwersalny przepis na domowy majonez z różnymi wariancjami. Tylko z żółtkiem lub z całym jajkiem. Z olejem rzepakowym lub oliwą. Z musztardą różnych gatunków, z octem lub bez. Słodzony cukrem lub miodem. Zachęcamy do eksperymentowania. Majonez zrobimy w 3 minuty, więc próbujmy, testujmy, mieszajmy składniki i miksujmy swój własny domowy majonez w poszukiwaniu idealnego smaku!
Majonez jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w Polsce. Ten delikatny smak kojarzy się z dzieciństwem. Często wówczas przygotowywane przez nasze babcie lub mamy. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów majonezu. Można wybrać swój ulubiony. Jednak zdrowiej i smaczniej wykonać go samemu w domu.
Własnoręcznie zrobiony majonez może wydawać się czymś bardzo trudnym. Żeby się o tym przekonać warto najpierw spróbować. Do wykonania majonezu potrzebnych będzie tylko kilka dostępnych w każdym domu składników: jajko, musztarda, olej, ocet lub sok z cytryny, sól pieprz i ewentualnie odrobina cukru lub miodu. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Inaczej majonez może się zważyć. Cała lista składników i przepis na majonez krok po kroku poniżej.
Jest wiele przepisów na domowy majonez. Smaki majonezów oferowanych przez różnych producentów też nie są takie same. Tworząc majonez w domu, zmieniając proporcje i modyfikując skład można stworzyć idealny smak dla siebie. Osoby, które z jakichś powodów nie jedzą jajek mogą zrobić domowy majonez na bazie mleka sojowego. We własnym domu można stworzyć idealny majonez dla naszych potrzeb, który jest jednocześnie zdrowszy.
Najdoskonalszy domowy majonez świata, te sklepowe nie mają przy nim szans. Jest tak pyszny, że jem go łyżką prosto ze słoika 😀