Orzeźwiający cytrusowy smak łączący się ze słodką bezą. Tarta cytrynowa z budyniowym lemon curd i bezową pierzynką to idealna równowaga kontrastujących ze sobą smaków.
Jeśli uwielbiasz orzeźwiające cytryny, koniecznie spróbuj tego wypieku. Według mnie to jedna z najsmaczniejszych cytrusowych słodkości.
Cytrynowa tarta z budyniowym lemon curd i bezową pianką
Porcje
8
porcjePrzygotowanie
30
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
220
kcalOrzeźwiająca cytrusowa słodkość. Tarta z budyniowym musem lemon curd i puszystą jak chmurka bezą. Idealna równowaga kontrastujących ze sobą smaków.
Składniki:
- KRUCHY SPÓD
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 g schłodzonego masła
1 żółtko jaja kurzego
szczypta soli morskiej
- LEMON CURD
3 cytryny BIO
3 żółtka
100 g masła
100 g cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- BEZOWA PIANKA
4 białka
odrobina soli morskiej
150 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
- Orzeźwiająca cytrusowa słodkość. Tarta z budyniowym musem lemon curd i puszystą jak chmurka bezą. Idealna równowaga kontrastujących ze sobą smaków.
Sposób przygotowania:
- KRUCHE CIASTO
- Mąkę pszenną oraz cukier puder przesiewamy przez sito bezpośrednio na stolnicę. Dodajemy maleńką szczyptę drobnej soli morskiej. Zimne i twarde masło kroimy w kostkę i przekładamy na stolnicę. Zagniatamy masę przy pomocy noża.
- Dodajemy żółtko i ręcznie zagniatamy jednolite ciasto. Rozkładamy je na formie żaroodpornej do wypieku tarty, wyjeżdżając także na boki. Moja forma ma średnicę 25 cm. Ciasto dziurkujemy przy pomocy widelca i wkładamy do lodówki na 30 minut, by stwardniało.
- Spód tarty pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumienić się na złocisty kolor.
- LEMON CURD
- Cytryny sparzyć wrzątkiem, następnie za pomocą dłoni rozmasować na blacie. Otrzeć żółtą skórkę za pomocy drobnego tarła oraz wycisnąć sok. Otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok umieścić w rondelku.
- Dodać masło oraz cukier. Żółtka roztrzepać w osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki i również przełożyć do rondelka. Całość podgrzewać przez około 10 minut, cały czas mieszając by uniknąć powstawania grudek.
- Lemon curd przetrzeć przez sitko. Ponownie podgrzać na planiku. Zagęścić poprzez dodanie mąki ziemniaczanej – podczas dodawania mąki mieszać intensywnie rózgą kuchenną.
- BEZA
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy staną się już białe i sztywne, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru – łyżka po łyżce. Dzięki temu białka zgęstnieją jeszcze bardziej. Masę miksować do całkowitego rozpuszczenia grudek cukru.
- Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, by beza nie zżółkła podczas pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem.
- Piekarnik ponownie nagrzać do temperatury 180 stopni. Na kruchy spód wyłożyć budyniową masę lemon curd. Na wierzch za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć niewielkie bezowe czapeczki lub wyłożyć jedną dużą warstwę bezy przy pomocy szpatułki. Całość wstawić do piekarnika na 20 minut.
Uwagi:
- Chcąc uzyskać bardziej chrupiącą wersję bezy, po zakończonym pieczeniu piekarnika nastawić na 60 stopni z funkcją termoobiegu. Suszyć bezę przez 15 minut.