Kuchnia chińska znana jest na całym świecie i charakteryzuje się bogactwem wielu smaków i aromatów. Jest to najbardziej różnorodna i zaskakująca kuchnia świata. Praktycznie od zawsze kuchnia chińska podzielona była na dwie kategorie: elitarną kuchnię cesarskich dworów oraz pożywienie biednych i ciężko pracujących ludzi. Głównym składnikiem jest ryż, który wykorzystywany jest jako baza niemalże każdej potrawy, a dodatkowo jest tani i powszechnie dostępny.
Najczęściej jadany po ugotowaniu na parze, ale powszechnie wykorzystuje się go także do przygotowania potraw smażonych oraz mąki, papieru ryżowego, kleistych kulek ryżowych, octu, piwa oraz wina. Innym ważnym składnikiem jest sos sojowy. Do przygotowania dań kuchni chińskiej najczęściej używa się drobiu: kurczaka i kaczki. Na deser Chińczycy lubią zajadać się galaretką migdałową z owocami (melonem, wiśniami czy ananasem), puddingami oraz słodkimi ciastami ryżowymi.
Prawdziwym hitem są ciasteczka mooncake ze słodkiego, gęstego, grubego, ale jednocześnie delikatnego ciasta, otaczającego słodkie, gęste nadzienie. Najbardziej charakterystycznym przyrządem w kuchni każdego chińskiego kucharza jest tradycyjny wok – specjalna patelnia rozgrzewana do ogromnych temperatur, pozwalająca na błyskawiczne przygotowanie jedzenia. Tradycyjnym napojem chińskim jest zielona herbata (najpopularniejszy rodzaj), ale sadzi się tam także herbatę czarną, białą, czerwoną czy oolong. Obok herbaty, kolejnym popularnym napojem jest chińskie piwo, oraz wino ryżowe (o zawartości alkoholu ok. 15%).
Przykłady kuchni chińskiej:
- Brzoskwinie z rozmarynem i kremowym serkiem
- Sałatka z makaronem z zupek chińskich
- Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików
- Kremowa zupa z kukurydzą i śmietanką kokosową
Dla Chińczyków spożywanie posiłków stanowi pewien rytuał, który jest prawdziwą ucztą wszystkich zmysłów. Dlatego też tak bardzo dbają nie tylko o sam smak, ale także o wygląd i zapach swojego pożywienia. W spożywaniu dań obowiązuje zasada pięciu przemian.
Kuchnia chińska nie istniałaby bez warzyw i owoców. Nie są one postrzegane jako dodatek lecz jako główny składnik każdego dania. Chińczycy cenią przyprawy, które wchodzą w skład tzw. „przypraw 5 smaków”, czyli anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, pieprz syczuański oraz nasiona kopru włoskiego.